brandmannens fysiska förmåga delrapport 3- fysiska gränsvärden

Först en liten kort och aningen förenklad historia: för ett par år sen bestämde man sig på MSB för att ta reda på vad som krävs av en person för att orka med de fysiska delarna av brandmansyrket. Företaget winternet fick i uppdrag att på ett vetenskapligt sätt definiera vad som var relaterat yrket i form av fysik. De två tidigare delrapporterna har resulterat i ett antal olika övningar som går att härleda till fysiska moment i yrket. TEX: Löpning 3000m, gripstyrka stående längdhop, dessa tre skall enligt modellen förklara den fysiska förmågan vid slangutlägg vid skogsbrand (Terräng). Så varför  sker de flesta testerna i ett gym? Jo man vill på ett så exakt och liknande sätt testa individer. En arbetsrelaterad bana skulle påverkas av olika faktorer som kunde innebära variationer för testpersonen. Därför valde man att relatera gym-övningar till faktiska moment.

 

Vad som är nytt med delrapport 3 är att man har tagit det hela ett steg längre, man ville nu ta reda på hur snabbt man var tvungen att springa, eller hur stark greppstyrkan var tvungen att vara. Storstäderna har gjort en variant på delrapport2´s tester och satt egna värden för vad som krävs detta kallas inom branschen för storstadsmodellen, Länk: http://www.storstockholm.brand.se/om_oss/jobba_hos_oss_1/storstadsmodellen .

 

Delrapport 3 syftar till att sätta värden baserat på forskning. Vad som däremot är tråkigt men dock förståeligt gällande denna rapport är tillförlitligheten. Det är rätt få ( 128 ) personer som deltog som testpersoner, dessa grupper delades in i manligt och kvinnligt, sen i grupper om heltidsanstälda deltid och civila. Detta medför att rapporten inte kan ge mer än en fingervisning av korrektheten. Dock tycker jag resultatet är talande för skillnader män och kvinnor, och den nuvarande fysiska förmågan inom räddningstjänsten. I vår 2012 kommer winternet att publicera ett förslag på en ny modell för rekrytering inom räddningstjänsten. Följande är den matris och tanke som troligen kommer ligga som en del i denna rekryteringsmodell.

 

Här har ni den matris som Winternet skapat i Brandmannens fysiska förmåga delrapport 3,

 

 

Figur 101. Fysiska gränsvärden vid nyanställning av Brandmän

Nedre gränsvärde motsvarar det värde som aldrig får understigas (1 poäng). Övre

gränsvärde är 11 poäng. Även om prestationen är bättre än resultat som motsvarar

11 poäng erhålls ej fler poäng. Medel gräns är det genomsnittliga resultatet som krävs

för att bli godkänd. Det är möjligt att kompensera prestation under medel på något test

med prestation över medel på något annat test. För att bli godkänd är det möjligt att

samla poäng mellan det nedre och det övre gränsvärde. Krav för godkänd är 36

poäng.

Poäng   Gripstyrka  Rodd  Bänkpress   Längdhop   Löpning   Haklyt


.           KG          Sek        KG                 CM               Sek/KG    Antal

1 ..........30               130       20              180            14.5         20

2 ..........32               126       22              186            14.0         22

3.......... 34               122       24              192            13.5         24

4 ..........36               118       26              198            13.0         26

5.......... 38               114       28              204            12.5         28

6 ..........40               110       30              210            12.0         30

7.......... 42               106       32              218            11.5         32

8 ..........44               102       34              226            11.0         34

9.......... 46                 98       36              234            10.5         36

10 ........48                 94       38              242            10.0         38

11........ 50                 90       40              250              9.5         40

 

 

Tabell 30. Poängstege för de fysiska testerna

Lägsta poängen är 1 och högsta poängen är 11. Krav för godkänd är totalt 36 poäng

fördelat på de sex fysiska testerna.

 

För det första så handlar det som sagt om att samla en total av minst 36 poäng, dom anser att man kan kompensera en styrka med en annan, lite grovt skulle man kunna säga att tex, alla inte behöver vara lika snabba, lika starka i alla lägen, enligt modellen kan man kompensera med andra egenskaper. Du får inte understiga något av de lägstanivåerna på något moment, gör man det räknar dom med att man inte kan kompensera med en annan egenskap och avbryter därmed testet. Det spelar dessutom inte roll om du överstiger den högstanivån.  Att klara 200kg i bänkpress gör dig därmed inte till en bättre brandman i alla lägen. Jag gillar den här tanken att bejaka olikheter hos individer för att maximera gruppens förmåga, man behöver helt enkelt en lite smidig och en stor stark. men i olika lägen och det ska naturligtvis finnas en lägstanivå. Dvs rätt man på rätt plats… och även om man är under medel på en sak betyder ju det att du måste vara över medel på en annan så detta öppnar för en mångsidigare rekrytering.

 

Vad som kan vara lite knepigt att förstå ifrån matrisen är löpningen. Där värdesätts vikten som en faktor. Om du väger 85kg och springer 3000m på 13:00 ( 780 sek) räknar dom med att du använder mer kraft, än om du väger 65kg och springer på 13:00, 85kg får därför ett värde på 9,17=780sek/85kg(vilket är 11 poäng) och 65kg får 12=780sek/65kg (vilket är 6poäng)

 

Alla stationer kommer troligen inte anamma denna modell av olika anledningar, men här har ni en glimt av vad rapporten kom fram till… hoppas den gav er någonting i alla fall…

 

Ha en trevlig helg nu, själv ska jag på Förbundsstyrelsemöte för BRF i helgen, så vi hörs nästa vecka..


Kommentarer
Postat av: SuperSHEro

En tanke ang fyskraven. På många håll är det ett himla tjat om att tjejer inte ska ha lägre fyskrav än killar eftersom samma uppgifter skall kunna utföras. Det hållet jag med om till 100%. det som jag finner intressant är däremot att fyskraven verkar bli lättare vid högre ålder. Borde det inte vara samma krav för alla oavsett ålder och kön. Det är ju fortfarande samma jobb som skall göras i slutändan. Eller har jag missat nåt?

2011-11-15 @ 22:29:24
URL: http://Supershero.shapemeup.se
Postat av: Tobias

jo det kan man tycka.. dock gäller det oftast samma fyskrav vid nyanställning,.. (med undantag för vissa rädningstjänster..) tanken med de löpande kraven (Årliga tester) inom vissa förbund där man sänker kravet med ålder är att äldre brandmän i regel jobbat ett par år och kan därför av naturlig organisation ta hand om de lite mindre fysiskt krävande uppgifterna som oftast kräver lite mer erfarenhet (tex.förare/verktygsman). alternativt RL rollen... klart att man ska ha samma krav för samma arbete. dock räknar dom nog som sagt med att arbetsuppgifterna förändras... det är ju tex vanligt att du åker på att bli RD2á dina första år. sen avancerar man som sagt...



sen kan man inte frångå att "så har vi alltid gjort" finns kvar en hel del inom räddningstjänsten och reformer kommer långsamt. (i vissa fall är det dock rena revolutionerna när det ska till förändring)...



2011-11-15 @ 22:59:14
URL: http://brandaspiranten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0