Lärande börjar i nyfikenhet.

Satt och surfade runt lite som vanligt och stötte på ett dokument som kan vara nyttigt att se över om man känner sig manad att plugga lite innan man kommer till skolan, blä tänker ni, men så är det faktiskt att vill man bli bra på det man gör krävs det de där lilla extra nyfikna av oss...

Så dagens Tipps är att skumläsa www2.msb.se/Shopping/pdf/7395.pdf

Länken är ok och du kommer inte dra på dig några konstigheter. Som du ser verkar den komma ifrån MSB´s hemsida

Kort sagt lycka till…


Hej på er.

 

Fick en fråga ifrån Daniel som kommer plugga på Revinge i vår ( Se kommentarer ifrån mitt inlägg ”Äntligen på väg”) , där han undrade över upplägget på utbildningen, det jag kunde hitta ang detta är att på MSB´s hemsida (http://msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildningsprogram/Skydd-mot-olyckor/Om-utbildningen/Innehall--upplagg/ ) har du i princip allt du behöver veta om upplägget. Termin för termin och hur de olika kurserna ser ut.  Titta under ”Kursplaner” (Vänstra menyfältet) för att ladda ner detaljerade beskrivningar av de olika kurserna. Vad gällande dina frågor ang graden av självstudier, kan jag bara gissa att detta varierar kraftigt beroende på om du pluggar distans eller på skolan, som distans mycket väl beskriver, sker större delen av det teoretiska individuellt, men att dessa träffar som anornas för att klara av ”Praktiska moment” naturligtvis sker i grupp. Jag vet att Kursplaner sällan ger eleven en i klartext bra bild av kursen, men jag hoppas det hjälper dig lite påvägen, då bloggen ännu inte hunnit behandla ämnet i detalj.

 

Du frågade även ” hur fasen överlever man på studielånet? Att gå från heltidsarbete till 8200 kronor i månaden kommer kännas!”  klart man måste dra ner på sin levnadsstandard en hel del när man skall studera. Jag rekommenderar att du gör en budget över dina kostnader och försöker dra ner på dina ”Fasta kostnader” så mycket som möjligt. Du har mycket större valmöjlighet när du inte sitter på stora lån, fasta mobilräkningar osv. ju mer du kan månad för månad styra din ekonomi desto bättre chans har du nog att klara det hela.

I Lund finns det säkert större möjligheter till Extrajobb också. Vid Sandö tvekar jag dock på detta. Var upp och kollade lite och det ser inte så ljust ut. Klart bättre att gå in på en krog och fråga om dom behöver extrahjälp än att kolla arbetsförmedlingens hemsida, men då skall det ju finnas krogar också.. *ler*  kolla även studentconsultings hemsida http://www.studentconsulting.se/ där kan du få hjälp med att skaffa extrajobb som passar dina tider. Även om det ibland som Studerande kan vara gynnsamt att jobba utan myndigheters vetskap *Ler* du får helt enkelt använda dom färdigheter du har att erbjuda. Tänk bara på att du ska orka plugga också, kanske är viktigare än att äta lyxig mat.

 

Så lycka till och tveka inte att fråga vidare…


helguppehåll..

Hej på er kära bloggläsare.. tog ett litet uppehåll under helgen då lets face it.. ingenting händer just nu förutom väntan vad gällande min utbildning. jag kan däremot varm rekommendera pubben The Bishops Arms nere i Växjö, som kanske är en av de bättre krogarna jag har haft äran att besöka på sistone...

Med över 200 olika singel malt wiskey´s och 70+ olika öl.. fans allt man kunde önska förutom då kanske bowmore´s 10´åriga som tydligen inte var inhandlad ännu..  har ni vägarna förbi där kan jag som sagt varmt rekommendera det.

http://www.bishopsarms.com/Vaxjo/Presentation

ska försöka ringa till krambo nu i veckan och se om jag kan få reda på mer info om deras 3ór och vad som kanske kan tänkas ligga i kramfors som är av intresse för oss som kommer bo där...


Fortsatt sökande av boende..

Kollade runt lite grann och fick en länk till KRAMBO´s lägenheter..  där Sandö SMO har 20 rum bokade.

http://www.krambo.se/index0.asp?l=1&p=1087

klart man vill bo nära skolan men 8 kvm.. kom igen. skall nog ändå försöka bo i korridoren den första terminen. man kommer ju lära känna sin grupp och kanske vill någon då tillsammans flytta ihop till en 3á. tror det är bra för sammanhållningen att bo lite kollektivt den första perioden. 10km är ju möjligt att cykla eller springa om man känner för det på morgonen vi är ju där för att träna. annars har ju jag bil så jag lär ju inte klaga allt för mycket på den sträckan.

verkade rätt enkelt dock att skaffa boende på denna sidan dom har en kontaktperson för oss smo studenter och sånt är ju alltid bra...


så vad gör jag nu?

så nu har jag blivit antagen till smo, vad är det nu som måste göras/Förberedas?. som alltid när man söker utbildning måste man ju skaffa sig CSN-bidrag, och om man inte råkar vara född rik eller har varit smart nog att spara så blir det även en ansökan om lån, detta gör man via deras hemsida ( csn.se ) och enklast genom elektroniskt ID. E-Legitimation. eftersom jag inte brytt mig om att skaffa E-leg så gör jag det den långsamma vägen genom att beställa hem blanketter. detta kan ta ett par dagar men utbildningen börjar ju inte förens den 24 Januari så jag har tid på mig.

nästa sak att kolla upp är boende, eftersom jag sökt Sandö har jag tagit kontakt med Karin frölen som verkar vara ansvarig för att hjälpa permanentboende studenter på SMO (hon har direktnummer 010-240 21 19.)
ringde henne och fick veta att det finns en bostadskö på Sandö, som man kan skriva in sig på när man blivit Antagen.  jag kommer alltså i ordningen bli uppringd om det blir ett rum ledigt på det korridorsboende som ligger på Skolans område. rummet skall vara 8kvm litet och dela toalett och dusch med en kamrat,. som alternativ till detta kan man även ca 1km ifrån skolan bo på ett vandrarhem, och 10km inne i stan verkade dom ha 3ór som man kunde hyra tillsamans med en kurskamrat. jag har beslutat mig för att vänta och se om det finns platser på skolan då det enligt karin var lätt att få något av de andra boendealternativen.  återkommer med kostnader för hyra och exakta storlekar på vandrarhemmet och 3órna vid ett senare inlägg.

Tänkte komplettera med lite tips och trix för er som funderar på att söka SMO, eller håller på att söka.

för er som inte vet någonting om detta rekommenderar jag starkt att kolla igenom http://msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildningsprogram/Skydd-mot-olyckor/ grundligt, kolla på videorna som finns där och läs på om hur du går till väga för att söka, vilka datum som gäller och vad antagningsstatistiken säger inför din sökperiod. det kan vara lite svårtolkat men har du frågor är det bara att skriva till mig så ska jag försöka svara...

satt och surfade runt idag och hittade tre mycket intressanta sidor som jag tycker det är värt för er att kolla på

http://brandman.bloggagratis.se/2008/01/
Är en blogg om en kille som gör sin LIA (Praktik) på en brandstation i Stockholm, mycket bra skrivet och jäkligt bra insikter.. han beskriver problem och orosmoment som du kan tänkas ställas inför som brandman.

http://www.blaljus.se/
ett forum för folk som söker och som redan jobbar inom räddningstjänsten.. bra info och många vettiga frågeställningar.... bra sätt att komma i kontakt med folk som gått smo och som är på väg..

http://smo13.se/
Grymt snygga och bra bilder ifrån Sandös SMO program.. kul och underhållande.. ett måste att gå in och kolla på...

det var allt för ikväll.. på återseende...


Äntligen påväg

den 22 november hände det äntligen, jag stod på Utsiktenmeetings konferenshotell i Nynäshamn och loggade in på studera.nu för att kolla min antagning till SMO VT11, scrollade ner på sidan och såg ANTAGEN bredvid mitt förstahandsval SANDÖ... en explosion av känslor svallade upp i mig och jag utbrast ett långt och aningen olämpligt JAAAA, till mina arbetskamraters stora förvåning. jobbade kväll som receptionist på hotellet. ännu ett extrajobb i väntan på min brandhögskola, så här har jag hållit på nu i ca 4-5 år.. först var det 1,5 års slitande med att få ihop ett ordentligt slutbetyg via Komvux, därefter 5-6 sökningar till SMO för att inte tala om de otaliga gången jag skrivit Högskoleprovet och gjort mitt yttersta för att klara av den ständigt ökande antagningsgränsen till SMO, första gången jag sökte var precis efter räddningsverket lagt ner 2 av sina 4 skolor vilket naturligtvis ökade antalet sökande på de 2 kvarvarande skolorna, därefter fortsatte snittet att öka i takt med att arbetslösheten ökade och fler sökte högskola. jag har gjort allt för att skjuta upp mitt liv så jag enkelt och smidigt skulle kunna flytta den dagen jag kom in, inga dyra lån eller fasta avgifter, alltid väskan packad och klar att dra om chansen skulle visa sig och nu är den äntligen här. det har kostat mig rätt mycket nu när jag ser tillbaka på det, men vad gör man inte för att följa sin dröm.

Allt det där är nu historia och jag är här för att skriva om vad som händer i framtiden. tänkte bjuda med dig på en resa genom SMO´s utbildning, och förklara steg för steg vad det innebär att gå SMO. kan vara bra om du själv är en sån som mig och funderar på att bli brandman, eller om du bara vill sätta dig in i en brandmans väg till yrket. fråga gärna via kommentarer så ska jag försöka svara så gott jag kan


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0