hästar, räddningsledare och jobbiga lägen.

Tiden går och visst, jag har inte varit så bra på att Blogga den senaste terminen, ärligt talat börjar det röra sig mot slutet nu och det känns i hela kroppen, tester för sommarvicken står inför dörren och mycket av min fokus ägnas åt träning och studier.
 
jag försöker lämna över mitt arbete med studentkåren också och jag är glad över att se att generationerna efter mig tar vara på de verktyg vi försökt ge dom, vi kanske inte ska in och stöka i allt men vi bör helt klart ha något att säga till om när det gäller utbildningen och speciellt när det gäller vår vardag. jag vet att vårt engagemang även gett ekon up i MSB och det vi lyckats förmedla där tror jag kommer ge resultat i framtiden för smoare. nog om politik och mer om vad vi gjort/gör på utbildningen just nu...
 
förra veckan var vi på besök i ett ridstall och fick lära oss hantera hästar när vi var klädda i rökdykarutrustningen. spännande att se hur dom reagerade och särskilt intressant för en Stockholmare att få veta mer om risker som Djuren kan innebära i händelse av både brand och trafikolyckor.
 
 
 
Ola med minstingen i stallet, denna häst vägde ca 300kg, den största vägde upp till 800kg.
 
 
 
 
vi testade att leda runt hästarna först utan tät klädsel.
 
 
 
 
Ola hittade naturligtvis en katt att rädda...
 
 
 
äntligen får vi öva med en räddningsledare!, Räddningsledare A är på ön och då passar skolan på att använda oss som deras styrkor vid insatser. riktigt kul att få jobba med dom faktiskt, vi har visserligen lite olika bakgrunder då de kommer från stationer runt om i landet och grunderna kan varriera allt ifrån att dom är deltidare till att de gått SMO själva, dessutom använder vi oss på skolan av en hel del verktyg som kanske inte är i bruk ute på stationerna, tex skärsläckare och CAFS. när vi då ska genomföra en insats tenderar Räddningsledarna att plocka fram verktygslådan dom är trygga med och det betyder att vi inte alltid får utnyttja vår fula potential. hur som hellst är det mycket intressantare och alla skärper till sig lite extra när vi leds av någon.
 
 
 
 
 

en bra erfarenhet den här veckan var att få hänga i fullkropsselen i 5 minuter, det fick mig att inse hur jäkla jobbigt det kan vara att hänga där och vara nödställd, kan inte föreställa mig smärtan om man inte hade haft en helkroppssele utan ett midjebälte bara... hua, det hade inte varit skönt det, så om jag någonsin behöver rädda någon som hängt så en stund kan jag med säkerhet förstå hur dåligt denne mår...


Ny teknik nya tider.

Då var det dags för en liten uppdatering igen, de senaste veckorna har vi Arbetat med Tung räddning, naturolyckor och samverkan, dessutom har vi lyckats klämma in lite egenträning i schemat oxå.

 

 
 
 

här testar jag och några vänner ett nytt slangutlägg som jag fick nys om på Katarina Brandstation, det var en Brandman där som hade sett ett par Youtubeklipp från USA på tekniken, Jonas Nylander som han heter har dessutom designat en väska för att bära slangen smidigt och enkelt. tidningen Swedish Firefighter skrev en artikel om detta i sitt senaste nummer, så vi vart nyfikna och ville testa det praktiskt, i filmen får ni se hur den nya metoden underlättar slangmatningen vid rökdykning och skapar en bättre miljö att arbeta kring. ännu finns mycket som skulle behövas testas innan jag är helt övertygad men vårt första försök stötte inte på några stora bekymmer och var väldigt enkelt och smidigt att jobba med. enligt uppgift så testas detta system nu operativt på Katarina och Östermalm för att utvärdera om det är en bra metod.

 

 

vecka 39 hade vi en storövning gemensamt med Polis och ambulansstudenter ifrån Umeå. syftet med detta var att samverka och få en bättre kännedom om hur dessa yrkesgrupper arbetar vid händelse av stora katastrofer, tex bussolyckor, storbränder osv,  förutom att det var väldigt lärorikt att se hur andra yrkesgrupper kunde samarbeta med oss så var det väldigt kul att träffas och utbyta tankar och idéer om räddningstjänst.

 

 

 
 

 

 

vi har testat på det mesta kring naturolyckor nu, översvämningsbarriärer, skogsbrandsläckning

 

 

 

snart är det dags att börja söka sommarvikariat och inför det har vi gjort rullbandstestet, något som alla räddningstjänster kräver som bilaga till en ansökan, vad som däremot kan skilja sig är huruvida dom vill ha ett intyg på Guldbojen oxå. nu när det är klart är det bara att sätta sig och skriva ner sin själ på papper och hålla tummarna för att dom vill jobba med mig i framtiden.

 

 

 


RSS 2.0