Johannes Brandstation

Johannes brandstation

 

Nu har jag varit på hjärtat av Storstockholms brandförsvar nämligen Johannes station i city. Den är bemannad av 3 tappra brandmän och en hel drös med brandingenjörer, chefer och annat löst folk.  Det har tydligen rätt nyligen blivit ”dygnet runt bemannat” igen på stationen så dom saknar ett ordentligt dagrum och improviserar med att göra om ett gammalt konferensrum, jag blir runtvisad av Anders AXE en rutinerad veteran som jobbar inom Räddningstjänsten i 20 år han såg dock inte ut att vara en dag över 35, vi fick tid att kolla på stationen och diskutera SMO och Stockholms brandförsvar.

 

 

Johannes station bemannar även 2-3 dagar i veckan en räddningsbåt, och får ofta larm som ”andra styrka” för nästa alla innestads stationer, pga sitt läge mitt i city. Vilket betyder många larm och olika larm, men få ”först på plats larm”. Helt klart en intressant kandidat till min LIA.

 

Dom 5 Snabba

Sommarvikariat finns det en chans?

På Johannes jobbar bara 3 man/skift vilket omöjliggör sommarvikariat då dessa oftast är rutinerade brandmän med mycket erfarenhet.

 

Hur konservativ är stationen?

Jag får en känsla av att de som jobbar här är mycket öppna för förändring och har en nära kontakt med ledningen men älskar sina traditioner. Lite buttra var dom över att storstockholms brandförsvar hade dragit in den extrapeng (ca 100kr/Gubbe) som delades ut till skiften som jobbade storhelger för att lyxa till det lite med tex julmat osv.

 

Vad har stationen för specialkompetenser?

Brandbåten är ju naturligtvis ett av de tydligaste specialkompetenser stationen har, dessutom är dom deltagare i RITS, (En RITS-styrka består av sex personer, varav minst ett befäl som har speciell utbildning och utrustning för att kunna genomföra bl.a. rök- och kemdykning för livräddande insatser på fartyg. Styrkorna ska även kunna användas inom miljöräddningstjänst till sjöss. Styrkorna flygs ut till insatsen i SAR-helikoptrar (SAR är förkortning för Search and rescue), alternativt transporteras med båt vid en händelse som kräver det.)

 

Vad tycker stationen om SMO?

Anders var nöjd med dom smoáre han stött på genom åren och såg väl inte det som en nackdel att man går där. Han vet dock om att det sker en del debatter kring ämnet men har inte lagt sig i så mycket.

 

Hur ser pensionsavgångarna ut?

Det glömde jag fråga, däremot fick jag veta att stockholms brandförsvar har nyanställningsstop just nu pga en dålig ekonomi och styrkerna ser ut att se fram emot nedskärningar på många håll. Så att bli anställd ser mörkt ut just nu.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0