Bloggen Ligger nere ett par dagar...

Kärra bloggläsare. Jag Kommer under perioden 24/3 - 5/4 vara i USA.

Vilket gör att bloggen inte kommer uppdateras. Ser fram emot att blogga för er när jag kommer hem igen…

 


Är man Fullfjädrad Brandjurist nu eller?...

Sådär ja Tentan är klar och alla var rörande överens om att det gick bra för dom. Vi har även gjort klart en hel del annat som legat på bordet dessa dagar. Och det ska bli skönt med lite projektarbete nu 3 veckor framöver. Vi kommer att få åka hem till våra kommuner och titta på olyckor i någon form, och sen skriva en rapport om ett valfritt ämne. Syftet är att öva att skriva rapport inför den stora rapporten som kommer i samband med våran LIA i termin 3. Så fokus ligger egentligen inte på att prestera värdefulla insikter, utan snarare att knyta igen säcken och använda dom kunskaper vi lärt oss nu dom senaste veckorna och få öva på hur man skriver en Rapport.

 

 

I går var vi med om att öva mot PAO-Dockan. Det är en docka som kan simulera andning i olika lägen typ skadad lunga och rossel , olika pulsfrekvenser, kräkningsljud osv…  kul att få återkoppla lite med sjukvård mitt i all teori.  Här kommer lite bilder ifrån det.

 

 

 

 

Vi sätter stopp där för ikväll och önskar er en god natt…


Plugga plugga plugga…








Nu sitter vi här i vårt kök på Sandö och gnuggar våra geniknölar samman. Det är inte mycket att rapportera förutom att det ser bra ut inför att fixa tentan på måndag.

Själv ska jag till jobbet nu och försöka få lite plugg gjort där också. Det brukar vara rätt lugnt på Söndagar så det ska nog gå bra…

ha det king så hörs vi.

SMO 13 på övning i Umeå

Här följer en video på när Smo 13 är på samverkansövning i Umeå tillsammans med Polishögskolan och Ambulansen.


videon hittar ni här:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_umea?title=studenter_ovar_infor_katastrofen&videoid=1438205


Det tackar vi för...*ler*

Om ni undrar varför jag inte haft tid att skriva så mycket nu på sistone så beror det på att vi har rätt mycket nu i skolan. Vi har tenta på måndag i Juridik och under nästa vecka skall vi ha redovisning och seminarier om riskvärdering, olycksbilden och rapportgranskning (Tre olika seminarier ). Under tiden har vi naturligtvis en egen Projektplan som skall skrivas, men vi kan inte börja skriva på den förens på tisdag då vi har introduktion för Projekten, den skall däremot vara klar tills på Torsdag. ja ni hör, allt packar lixom ihop sig nu mot slutet av kursen. Undertiden har vi ett Hälsa och livsstil som rullar och lite sjukvård. Jag tycker inte jag har suttit på latsidan speciellt mycket under tiden som gått. Fick höra i början av Kursen att årskullen före oss hade synpunkter på att det gick för långsamt och att dom i år hade ”Rättat till det problemet” så man kan väl inte annat än att tacka HT10 för dom här fantastiska dagarna som kommer.

 

 

 

 

en bild att tänka på jag kallar den "Riskbetteende hos blivande brandmän".

 

 

 

 


Påminnelse

 

Idag öppnar webbanmälan för sökande till SMO. Den är öppen till den 15 april och för er som inte känner till det. Här kommer en lite påminnelse över vad du måste göra för att vara behörig och söka.

 

Du ska vara behörig enligt MSB´s krav.

Du skall inkomma med en fullständig ansökan via webben

Du skall ha ett godkänt rullbandstest

Du skall skicka in betyg (Oftast finns dessa redan på Studera.se men de kan behövas kompletteras)

Du skall komplettera din ansökan med rullbandstest och kopia på körkort

Om du söker i urvalsgruppen arbetslivserfarenhet skall du även komplettera med intyg om detta i form av arbetsgivarintyg.

 

Nedan följer en mer exakt beskrivning.

 

Lycka till och har du frågor så hör av dig till mig eller till MSB

 

 

Behörighet:

Grundläggande behörighet

Den grundläggande behörigheten är generell och gäller för alla högskoleutbildningar och de flesta eftergymnasiala utbildningar. Den grundläggande behörigheten uppfylls oftast genom en gymnasieutbildning.

 

Särskild behörighet

Särskild behörighet innebär lägst betyg godkänd eller betyg tre i följande kurser:

  • Svenska B
  • Engelska A
  • Matematik A
  • Samhällskunskap A

Läs mer om grundläggande och särskild behörighet

Fullt frisk

Du ska vara fri från sjukdom som försvårar möjligheten att klara utbildningsmoment inom rök- och kemdykning. Exempel på sådana sjukdomar är insulinbehandlad diabetes, lungsjukdomar, astma, hjärt- och kärlsjukdomar och svårare led- och skelettdefekter.

 

Läs mer om antagning

Rullbandstest

Rullbandstestet är en typ av konditionstest. Intyg på genomfört rullbandstest måste skickas med din ansökan.

 

Läs mer om rullbandstest

Vara simkunnig

Simkunnigheten intygas genom ett kryss i webbanmälan. Intyg behövs inte men det är viktigt att dina kunskaper motsvarar Svenska Livräddnings-sällskapets krav för Guldbojen.

 

Det kan annars vara svårt att klara vattenlivräddningskursen som ingår i utbildningen.

Körkort för personbil

Du behöver ha körkort för personbil, B-körkort.

 

Anmälan:

När du nu är behörig måste du anmäla dig via Webben

Webbanmälan finns det länk till På http://msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildningsprogram/Skydd-mot-olyckor/Anmalan/ följ anvisningarna och prioritera era val.

Rullbandstest:

 

Hur går testet till?

Ett rullbandstest innebär att du går på ett rullband i åtta graders motlut i 4,5 km/h under sex minuter, klädd i full larmutrustning som väger ca 24 kg.

Var kan jag göra testet?

Testet kan du göra på MSB:s skolor och på olika räddningstjänster runt om i landet. Lista finns att ladda ned.

 

Kostnaderna för testet får du betala själv. Priset kan variera, men ligger hos de flesta räddningstjänster mellan 300 - 500 kronor.

Du ska själv ladda ned blanketten "Testprotokoll för rullbandstest" och ta med den till testlokalen.

 

Testprotokoll rullbandstest

När måste jag göra testet?

Testet får vara högst 6 månader gammalt vid kursstart och ska skickas med vid anmälan till utbildningen!

 

 

Skicka in

Kom ihåg att du måste skicka in kopior på

  • rullbandstest,
  • betyg
  • körkort och
  • arbetslivserfarenhet.

Skicka kopiorna så snart du anmält dig via webben. Samma adress ska användas när om du kompletterar din ansökan med intyg och dokument.


Adress:
Antagningen
833 82 Strömsund

 

Simkunnigheten bekräftas genom ett kryss i webbanmälan. Intyg behövs inte men det är viktigt att dina kunskaper motsvarar Svenska Livräddnings-sällskapets krav för Guldbojen. Det kan annars vara svårt att klara vattenlivräddningskursen som ingår i utbildningen.

 

Kompletteringar kan endast göras på sådant som är utfärdat efter sista anmälningsdag, exempelvis slutbetyg, betyg från Komvux, körkort med mera.

 

Du som gått på en gymnasieskola som är ansluten till betygsdatabasen behöver inte skicka in ditt slutbetyg.


 

Viktiga datum i antagningen till höstterminen 2011

Aktivitet

Datum

Rullbandstest tidigast genomfört

5 mars

Webbanmälan öppnar

15 mars

Sista anmälningsdag

15 april

Kontrolluppgifter

April-juni

Sista kompletteringsdag

21 juni

Antagningsbesked 1

30 juni

Sista svarsdag

13 juli

Antagningsbesked 2

15 juli

Sista svarsdag (till MSB)

22 juli

Läkarundersökning

Augusti

Kursstart

Vecka 36

Sista dag för reservantagning

16 september

 

Frågor om betyg, behörigheter och din anmälan

Frågor som rör dina betyg, betygsbehörigheter och anmälan till utbildningen besvaras av VHS.

 

Tänk på att alla handlingar du skickar till VHS måste vara märkta med ditt personnummer.

 

 

 


Japan drabbad av Jordbävning

För att vara lite aktuell idag och prata om mina tankar kring jordbävningen i Japan och följande tsunamivågor runt stilla havet. Som ni säkert vet så kommer det nu finnas en hel del behövande runt om den japanska östkusten. Folk är försvunna och säkerligen fast på svåråtkomliga ställen. Det kommer även att behövas kunnig personal inom krishanteringsområdet.

 

I Sverige jobbar ju MSB med detta och i Japan finns det självklart resurser för att ta hand om såna här katastrofer också. Sverige ställde idag en Mediumstyrka till förfogande (dvs 45 räddningspersonal och 12 hundar) efter önskemål ifrån EU-MIC (Monitoring and information center)som är en organisation under EU-Kommissionen för att bistå med operativ och strategisk krishjälp. För att inte sväva iväg för mycket in i organisationer och vad som händer runt det här.  Tänkte jag bara belysa det faktum att om man går SMO kan det här också vara ett väsentligt val av yrke att tänka över. Förutom att bli brandman.

 

På Tjugofyra7.se skriver man ” På MSB i Karlstad förbereds nu personal för eventuell insats. Innan MSB tar beslut om insats krävs också klartecken för finansiering. Sida är en vanlig finansiär vid katastrofinsatser. Men Japan är långt ifrån något biståndsland.

Om Sverige ställer en styrka till förfogande har man sex timmar på sig att lämna Sverige när Japan kommer med begäran.”

 

 

För att bli lite personlig idag också så kan jag nämna att min flickvän befinner sig i Oregon vilket var ett av riskområdena för att träffas av en Tsunamivåg. Som tur är har både Hawaii, Oregon och övriga delar av stillahavskusten klaras sig mycket bra ifrån efterverkningar… evakuering och det låga vattenflödet samt en god nivå på beredskap har säkert spelat en stor roll. Och hade säkert räddat många liv om det hade slagit kraftigare mot dessa områden. Skönt att veta att hon är säker och att hennes område inte varit i någon fara…


Inga bilder idag heller :(

Man ska inte tro att fysen på den här skolan handlar om fotboll och innebandy. För då har man kommit till fel skola… idag tex handlade ett 2 timmars pass i gymmet om hållning… det är rätt skönt att dom släpper bollen ang lagsporter och fokuserar på hälsa och livsstil. Innebandy spelar vi så ofta vi kan endå… för er som undrar så har vi teori på dom här lektionerna också. I går tex pratade vi kostlära. Det var ju inte helt otippat att fler hade med sig mellanmål idag kan man säga… eftersom vi lever så tätt inpå utbildningen så förändrar man sin livsstil omedvetet, och vipps så är formen igång igen.. jag är inte riktigt där jag vill vara ännu. Men det kommer…

 

det blir inte så många bilder nuförtiden då vi just nu håller på att genomföra en hel dröse av uppgifter som handlar om Samhälle och säkerhet och då är vi i lektionssalarna. det handlar i princip om risker och olyckstyper.. men jag tänker inte tråka ut er med att leka lärare här. Men om det skulle va så att ni ska plugga SMO kan det va idé att titta på en bok som heter. ”Människors förhållningssätt till risker, olyckor och kriser av A. Enander” jag har köpt den och vi får i princip veta att vi kommer läsa den sida för sida.

 

Imorgon är vi lektionsfria och ska dra ett gäng till Badhuset i Sundsvall för att leka av oss lite. Sen blir det Hockey på Kvällen.. Ha det king nu så hörs vi..

 

 


Stekare på Eon´s arena...

Trött kille sätter sig framför datorn på sitt mycket, mycket lilla studentrum på sandö.

Helgen har varit kanon. Jag och Mike från 4án gick och såg Djurgården-Timrå… tyvärr förlorade vi(DIF) men jag hade lyckats fixa lite sjysta biljetter till Eon`s Lounge. Japp ni hörde rätt. Studenter i ägarboxen. Det var inte illa. Vi fick även träffa Perra Johnsson, tränare för timrå men viktigare än så han är ju Brandmästare!  Jag och mike grillade honom en stund och sen drog vi ut på stan för att tröstfesta lite… djurgården hade ju ändå tagit sig till slutspel, även om detta skedde ett par dagar innan.


Idag har vi diskuterat ETIK.. det är spännande att ställa sig själv lite knepiga frågor. Även om man kanske känner att någonting är rätt går det fanken alltid att vända på ett litet varv till. Det är då ingen lätt sak att fundera på kanske-scenarion och välja mellan det och faktisk fara för liv… eller att fatta beslut om att inte rädda någon osv. som brandman kommer vi ställas inför en hel del knepiga val. Förhoppningsvis inte där vi måste välja att rädda eller inte… jag skrämdes lite också av en historia där en mycket aktiv ung man blivit så förlamad att han inte kunde göra mer än att blinka med ena ögat… mådde lite dåligt av tanken att bli så skadad men ändå vara helt med i matchen. Frågan är hur man själv skulle fundera i ett sånt läge.. att inte ens kunna kommunicera utan bara vara vid liv… usch... man ska va glad så länge man har hälsan och en kropp att lita på…
Tror jag lämnar er där…

Mins du hans ögon...

Gjorde ett litet bildspel för ett par år sen... som jag hittade idag av en slump tänkte dela med mig av det idag.


Vinterfest 2011

Hej på er alla glada. ikväll och resten av helgen är det vinterfest i Kramfors så kom hit och röj

http://www.kramfors.se/filer/nyheter/nyhet_1070.pdf






Antagningsstatistik

Nu har äntligen antagningsstatistiken kommit för SMO VT11 http://msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildningsprogram/Skydd-mot-olyckor/Antagning/Antagningsstatistik/

 

 

Vi kan se ett fortsatt ökat söktryck för vårterminerna. Men inte lika starkt som till hösten. Och med det fler sökande kvinnor ( nästan en fördubbling sen 2008 ). Dock har det inte gett ett sånt markant resultat i statistiken för antagna, kvinnor ligger likväl strax över 10% spärren.

 

Tittar man på de olika urvalsgrupperna kan vi konstatera att:

Revinge toppar fortfarande Antagningsstatistiken överlag. Men man kan se en viss tendens att sökande med arbetslivserfarenhet föredrar distansutbildningen. Detta troligen då de oftast är äldre och hunnit etablerat sig med familj och liknande. Sandö har gått om i urvalsgruppen betyg. Men vad detta beror på är oklart. Skulle va kul att titta på statistik över åldersfördelningen bland de antagna och sökande…


Spela Kendo

Idag har jag suttit med en uppgift nästan hela dagen och granskat olycksstatistik. Det var intressant, inte bara det man tog reda på i samband med uppgifterna utan tillvägagångssättet. Jag vet att en brandman kanske inte ska stirra sig blind på statistik, men det är en introduktion till många intressanta frågeställningar.

 

Många läser statistik och tänker ”jaha det var ju intressant nu vet jag att det är på det viset”. Men jag tror man ska vända på det och säga. ”jaha det var ju intressant, undrar varför det är sådär?” med andra ord. Vad ligger till grund för statistiken. Och varför var det en ökning under just den månaden eller inom den åldersgruppen. Som sagt det öppnar för många intressanta frågeställningar. Poängen jag lite tafatt försöker förmedla är att om man vill bli en bra brandman måste man ställa sig själv frågor istället för att acceptera svar.

 

Nog om det. Idag har det varit strålande sol på sandö och under kvällen har jag även hört ryktats om ett mindre norrsken. Inte lika kraftigt som det vi tittade på igår dock. Men likväl ett norrsken.

 

Lirade lite innebandy ikväll också det gick bra. Konditionen börjar komma tillbaka igen och jag orkar springa mer och mer. Inga skador och det var ju skönt. Trots ett häftigt tempo och många chansningar. Våran lärare Robert Lauka brukar kalla det vi gör för kendo. Då det tydligen är en sport där man mer slåss med svärd. Och vad vet jag vissa likheter kanske man kan hitta.

 

 

Den vanligaste yrkesskadeorsaken inom brandkåren är under fysisk träning (AKA Lagsporter). Detta börjar kåren plocka upp på och numer jobbar vissa för att man ska träna arbetsrelaterad fys enskilt i gymmet istället. fan va tråkigt, men jag förstår ju syftet.

 

 

Nej nu ska jag sova en stund imorgon ska det redovisas.. ha det King..


Tjugofyra7.se

Hej på er Kära Bloggläsare. Idag får jag äran att leda er vidare till en branschtidning om ni vill läsa mitt senaste blogginlägg.  Jag bestämde mig nämligen igår för att testa att skriva ett gästblogginlägg till Tjugofyra7.se

 

Här har ni resultatet: http://www.tjugofyra7.se/msb/Blogg/Gast-Bloggen/Vi-kan-inte-utbilda-bara-for-stunden/ ska bli kul att se vilka reaktioner man kan få på det.

 

Övrigt här på sandö håller vi på att jobba rätt mycket med olyckor, kriser, och risker. Statestik och många böcker blir det. Men ingenting vi inte klarar av.

Vi hade vårat första kalldyk igår också. Här kommer lite bilder ifrån det. Solen sken och alla var på jäkligt bra humör.

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0