Utryckningskörning...

Midsommarhelgen har varit lugn för mig, inget festande naturligtvis och få larm, men en fruktansvärt trevlig tid på stationen med grabbarna. Helgerna är lite befriade från övriga sysslor så vi har fått tid att umgås och lära känna varandra. När man inte har någonting vettigt att göra så hittar man gärna på nått kul och det är tydligen även ett sätt att hälsa den nya sommarvikarien välkommen. därför har grabbarna lekt en lite lek som heter ”gömma skorna och få honom att tro han är senil”, den pågick hela helgen… som sagt skojar vi en hel del med varandra och kan man jäklas på ett roligt sätt med någon så gör man det…

Som jag nämnde i det tidigare inlägget så får jag göra mer här i boden än jag skulle fått göra i Stockholm i min roll som brandman, ett lysande exempel på det var gårdagen, då jag agerade Förare på våra fordon. Inte helt oväntat kom en trafikolycka och jag fick köra blått för första gången. Lite adrenalin kickade in men det viktiga är ju att komma fram så jag höll mig kall. Men jäklar va kul det var att få köra… skönt att jag har fått tid att egenträna på körningen när jag var på skolan. Det är viktigt att sådant sitter, speciellt när man ska köra fort och säkert…

Nu väntar ett par dagars ledighet igen men snart är den tiden över för juli är som sagt fullspäckad…

Ha det king så hörs vi snart igen..
 
 

Midsommar

under midsommarhelgen är det många som förolyckas i trafiken och är det vackert väder tenderar saker fatta eld. det är klart att den ökade trafikbelastningen är en av orsakerna likväl att folk är stressade och ska fram fortare än vad som är lämpligt, men alkoholen spelar in en hel del oxå. uppmärksamheten är försämrad och man kanske inte tänker till när man tänder grillen...

gör varandra en tjänst och dela med er av budskapet och hjälp dina nära och kära att göra en riskbedömning rätt.

så utan att låta för pretentiös vilja jag önska er all en säker och framförallt trevlig midsommar...

själv jobbar jag i boden under midsommarhelgen... hoppas på en lugn helg... för allas skull...


En bred bild av yrket

I juli jobbar jag 254 timmar.. mycket?, nja mer än vissa men absolut hanterbart för en ivrig sommarvikarie. Det är lite frustrerande att sitta hemma mellan passen, något jag fått erfara under de senaste dagarna i Luleå… så att jobba mycket i sommar är snarare hälsosamt för mig…

 

På måndag börjar nu äntligen alvaret och fram till dess ska jag ladda med tålamod. I boden ser uppdragsbilden lite annorlunda ut gentemot Katarina, naturligtvis pga den stora skillnaden i folkmängd, geografi och riskbild men också i dimensioneringen av styrkan. På KT hade alla en väldigt klar funktion, och det fungerade ju utmärkt då man annars hade klivit varandra på fötterna. I boden kommer jag under sommaren få verka på tre positioner i huvudsak, Rökdykare2, Rökdykare1 och Fordonsförare. Jag har försökt att lära mig hitta i boden och turligt nog har de flesta orters gator relationsnamn (teman). Det finns naturnamn, jordbruk, hantverk, bergarter, asagudar, yrken och en del namn relaterade till militära traditioner (staden är ju naturligtvis präglad av sin funktion som försvarsfortifikation). Allt detta gör det lättare för mig att hitta och ringa in vart olyckan har skett.

 

Men att larmfrekvensen är lägre går inte att ta miste på. Vilket lägger ännu större vikt på att man är beredd och håller sig på tårna, det är en speciell känsla att både kunna koppla av och att vara alert.

 

Under sommarmånaderna är det ju också troligt att det kommer en del gräsbränder och skogsbränder, något jag inte riktigt fick pröva på i Stockholm, så med dess olikheter tror jag att erfarenheter från båda två ger mig en rätt bra bild av hur det kan se ut i sverige.

 

Ha det så bra nu så hörs vi snart igen…


lite tankar om stundens allvar.

Tiden flyger förbi när man har roligt, nu är jag snart klar med min introduktion i boden också, jag har det väldans bra här uppe och bodensare är sannerligen ett trevligt folkslag. Gruppen jag kommer gå med i sommar är fantastiska, dom välkomnar en på ett sätt som jag kanske inte hade förväntat mig som ”Ny i gruppen” man har ju hört exempel på att nya är tvungna att bevisa sig duglig och jobba för att få bli accepterad. Här är man välkommen direkt och jag kan inte sluta förvånas över hur lyhörda grabbarna är. Rätt skönt faktiskt.

 

Nästa vecka kommer jag gå med på skiftet som 6é man innan det är dags för mig att släppa stödbenen helt. Lite läskigt är det endå att det är på riktigt nu. All träning och förberedelse sätts på prov och snart förväntas jag kunna det jobb jag utbildat mig till, nu handlar det om liv… när man gjorde LIA kunde man ju luta sig tillbaka på att man ändå var där för att pröva på och observera, det var alltid någon som hade ansvaret. Det är klart att jag fortfarande kommer ha hjälp av min grupp, men på larm är det upp till mig att vara tryggheten själv. ;)

 

Konsten att ta det lugnt är det inte alla som behärskar..

 


Revinge upp för kamp.

Då var introveckan i Luleå avklarad och efter ett antal timmar i skolbänken och ännu fler ute på Övningsfältet kan jag kort summera att det går väldans fort i verkligheten.. SKÖNT!

 

På måndag börjar mina 2 veckor intro i Boden och jag passade på under helgen att besöka nämnda station för att Orientera mig… träffade några bekanta ansikten där också, det glädjer mig och jag är övertygad om att sommaren kommer bli både utvecklande och spännande.

 

På Revinge imorgon tar man upp frågan om Rsyds lärlingsprojekt och en hel del intressanta funktioner är inbjudna bla så kommer Media i dess olika former finnas på plats och bevaka, likaså gör jag, men via vänner som är där och driver frågan ur SMOáres perspektiv. Jag har som tidigare nämnt att jag inte vill bli politiska i bloggen men denna fråga rör utbildningen i största grad och jag är glad att Revinge sätter ner foten och står upp för vad som är rätt. Det är helt enkelt inte rättvist att några ska betala en halv miljon i studieskulder och förlorad arbetsinkoms samt 2´år av sin tid för att sedan bli utkonkurrerade på arbetsmarknaden av politiska projekt.  Hur välmenade dom än är. Och vad som är ännu mer märkvärdigt är hur MSB som driver utbildningen SMO samtidigt främjar och driver på sånt här. Här krävs en särskiljning av intressen och Eleven på SMO kommer låta sin röst bli hörd.

 

Jag önskar de inblandade därför lycka till och jag hoppas att debatten blir konstruktiv och fokuserad på lösningar och inte beklagan..


RSS 2.0