Gott nytt år

Gott nytt år kära läsare. jag har som du säkert märkt åkt hem över jul och nyår.. Räknar med att va tillbaka efter den 9'e januari...


Till dess ha en trygg start på det nya året och var försiktig med fyrverkerierna...


Egenträning...

Y8: 1110 till Y8 kom

 

1110: 1110 varsågod

 

Y8: Stort larm brand i byggnad, vi har en rökutveckling från en lagerbyggnad, skadeplats norra Sandö, svartbygget. Enligt uppgift finns det folk kvar i byggnaden, inga särskilda risker men håll ögonen öppna.  Räddningsledaren möter upp på plats.  Vi har dragit 3010 som kommer som andra styrka.

 

Så såg det ut igår när jag hade planerat en egenträning i sökteknik för min basgrupp och grupp 6 som andra styrka. Insatsen tog medvetet mycket längre tid än vad den skulle gjort om jag inte begränsat gruppens möjligheter till åtgärder. Tanken var att träna uthållighet och sökteknik av komplicerade ytor, dessutom fick vi äntligen uppleva hur det är att jobba i mörker.

 

 

 

 

Ingenting var perfekt och många missar gjordes. Vilket också är anledningen till at vi lärde oss någonting. Några uppenbarelser jag kan konkritisera som vi stötte på var.

 

Byggnaden: det var en helt annan sak att Rökdyka i en lagerbyggnad då den till skillnad från en lägenhet/ villa var mycket större och betydligt mer svårorienterad. vi var tex tvungna att ha en extra RD styrka inne för att hjälpa till att mata slang till den första RD gruppen så dom kunde tränga in hela vägen. Totalt tog det 2 timmar att söka av hela byggnaden (2 separata stora källare, en stor lagerlokal, 2 separata rum, och en stor vind.) Då var vi noggranna och vi bytte RD-par 8ggr 3 grupper x 8 inträngningar.

 

 

Organisationen: den erfarenhet alla i princip tog med sig härifrån var ”vikten och värdet av en tydlig kommunikation”, vi förstod behovet av att begränsa snacket över RD-radion (något vi lärt oss under utbildningen tidigare, men här märkte vi verkligen av det.), men också att överlämningar vid en längre rökdykning var viktiga, att rapportera hur byggnaden såg ut och teckna ner det, vad som var avsökt och vad som troligen fans kvar. Eftersom avsökningen tog sådan lång tid ställde det mycket högre krav på organisationen att hela tiden hålla med färska grupper som skulle in och söka. Tiden gick och mörkret kom vilket krävde en avdelning av resurser att styra upp en säker arbetsmiljö mitt i insatsen. Som sagt eftersom vi saknar utbildning i komplicerade olyckor (detta kommer i termin 4) och naturligtvis sakkunskap i hur en insats skall ledas, så var mycket av den organisation som behövs i samband av en sån här insats bristfällig. Vi var tvungna att lösa problem som dök upp och genom detta dra erfarenheter.  Trots detta löste vi uppgiften och 3 skademarkörer hämtades ut från byggnaden,

 

 

 

 

 

Utrustningen: vi hade god kolla på att vi hade rätt utrustning under insatsen, vad som dock strulade var att elverket på bilen gick sönder vilket innebar att vi saknade korrekt belysning. En penna i RD lådan var borta. Det vi tar med oss av detta är att små som stora saker kan få en avgörande betydelse för kvallitén på insatsen, det är därför extremt viktigt att ALLT funkar när man ska ut på uppdrag.

 




Dessutom drabbades en av våra egna naturligtvis av ett fejkat värmeslag och svimmade. ”BIG C” fick ta den rollen för att ytterligare sätta vår förmåga att samarbeta på prov.

 

 

Sammanfattningsvis tycker jag vi gjorde ett mycket bra jobb. Vi lärde oss en hel del om organisation och kommunikation. Jag tror denna övning kommer finnas med oss i minnet vid storolyckorna i termin 4. Det är framför allt kul att vi egentränar och höjer ribban över vad vi kan för att utvecklas.

 

 

 


Julfest och Sommarplaner.

Hej på er kära vänner, jag hoppas er helg har varit bra, i fredags hade Aktivitetsutskottet organiserat en julfest på Sandö. Det kom mycket folk och stämningen var kanon, särskilt roligt var det att distansklassen för HT11 hade tagit sig dit också. Som vanligt blev det en del spex och borden hade uppdrag att genomföra. Men roligast var nog att TOMTEN kom och delade ut julklappar… det hade jag inte väntat mig…

 

 

 

alla snälla brandaspiranter fick klappar och Tomten fick en kram tillbaka

 

 

Vi har ett rätt lugnt tempo nu inför julen och kommer åka hem i 3 veckor för att granska det kommunala handlingsprogrammet i vår hemkommun. Med andra ord så vill lärarna också ha jullov och ingen tror jag har någonting emot lite hemmatid… inte jag i alla fall…

 

Vi hade genomgång av de uppgifter vi skulle ha under LIA´n idag och jag börjar känna att det närmar sig med stormsteg nu. Vad som är ännu mer aktuellt är ju Sommarvikariat och imorgon ska jag promenera 5,6 rullbandstestet för att komplettera mina ansökningar. Min strategi är att söka till allt jag hittar och hålla tummarna att någon hör av sig. I nuläget kan man inte vara kräsen. Det gäller att ta chansen om man får den. I storstockholm ser det som vanligt mörkt ut och jag var ju medveten om det när jag valde min LIA plats. Många väljer ju den efter vart som tror sig ha störst chans att få jobb/somamrvick jag valde ju att testa på Storstockholm för att avgöra om det är någonting jag verkligan vill. Det är ju dumt att jaga en dröm om den inte stämmer överens med verkligheten.


nu är det jul igen...

Hej kära vänner. Idag har vi haft tenta vilket kan förklara mitt bortfall den här veckan. *ledsen för det*. Den gick bra tror jag och jag är nästan helt säker på att jag essade den.

 

Andra intressanta saker som hänt den här veckan är bland annat vårat besök på Husum pappersindustri. Givande och som vår lärare Hasse sa. ”nu har ni lärt er om SSA dessa veckor och ni tror att ni kan det, men nu ska ni få se hur omfattande det kan vara och förstå att ni inte kan allt”. Sanningen var inte långt ifrån. Jäklar vilket arbete det är att bedriva SSA på en industri. Inte ohanterbart, men långt ifrån den arbetssituation jag vill jobba i de närmaste åren… man har koll på ett SSA i mindre/medelstor skala efter den här utbildningen och skulle lätt kunna jobba som säkerhetsansvarig (naturligtvis beroende på om man tar till sig den kunskap vi får och vill använda den).

 

 

 

alla var dock väldigt trötta när vi åkte hem efter den här dagen...

 

 

Igår passade jag och Robban på att egenträna lite fordonsplacering och framförallt backa med släp. Det gick jättebra och all min oro att inte se eller ha kontroll på släpet försvann i ett naffs… vi testade att backa runt hörn, längre sträckor rakt bak, vi testade till och med att backa i en 8á. Det var spännande. Det gäller att va kreativ när man egentränar, även om vi i en riktig situation aldrig kommer behöva backa i en 8á, så får man en känsla för bilen och släpet genom att öva såhär.

 

 

 

 

För att avsluta dagens blogginlägg har jag idag haft ett möte med studentkåren och Kjell wahlbäck chefen för UB, vi tog upp viktiga centrala frågor som rörde utbildningen där, vikten av rätt marknadsföring och stöd för elevpåverkan, låg högt på prioriteringslistan… jag är övertygad om att våra åsikter väckte engagemang i honom, det ska bli intressant och se om vi får genomslag i framtiden.

 

Ikväll är det julfest på SMO, alla ska ha med sig en present för 20kr, och komma lite finare klädd, alternativt i tomtekläder står det… kul att aktivitetsutskottet jobbar  självständigt med dom här frågorna utan mig och kåren. Det känns roligt och tryggt att dom ansvarar för Sammanhållningen, det gör de hela lite roligare att gå på Sandö...

 

Ha en trevlig helg nu så hörs vi snart igen…


I´l be reddy....

 

 

idag har vi haft examination för badvakt steg 1… 23/27 klarade provet, det känns riktigt bra att jag var en av dom *ler*. Det är bra med meriterande utbildningar, önskar att vi fick fler. Som HLR-instruktör tex. På revinge utbildar man till det, men på sandö tycker sjukvårds-lärarna att man inte är kvalificerad att lära ut till andra ännu… nu är ju detta ingenting som ingår i kursplanen vilket förklarar varför man kan göra olika på skolorna. Synd för oss som vill lära oss detta… har själv gått HLR kurser tusen gånger och skulle känna mig mer än bekväm i att utbilda andra. Enligt våra lärare borde man kanske jobba som ambulanssjukvårdare eller sjuksyster först… vad vet jag, dom pratar om att vi saknar praktisk erfarenhet. Men sanningen är den att jag personligen redan har använt mig av HLR i det civila, den gången gick det bra. Och ärligt talat tror jag inte mina lärare kanske syftar på 28á åriga mig heller…

 

vi är klara med vårat SSA arbete idag. Det känns som man lär sig saker även om det kanske inte är om operativ räddning så inser man ju vikten av att detta arbete genomförs. Det finns många sätt att rädda liv och vissa kanske räddar fler liv än den klassiska operativa brandmannen. Men en av anledningarna till att jag sökte mig till det här yrket var ju att jag vill i en akut situation vara den som gör den avgörande skillnaden. Jag är naturligtvis mån om andras hälsa i mindre stressade situationer och gör gärna det arbetet också. Men gnistan finns i akutsituationen. Det är så jag tänker i alla fall…

 

 


Det tar bara en minut... använd den innan det händer.

för att ni ska få en bild av hur fort det kan gå ska jag visa ett exempel... moralen blir väl förutom att stänga av julgransbelysningen och se till att den är hel och funktionel. skaffa brandvarnare... låt det bli årets julklapp till nära och kära...


RSS 2.0