uppdatering...

Som jag nämnde tidigare så är min dator trasig.. vilket förklarar min brist av uppdateringar. Dessutom har jag under förra veckan varit helt slut när jag kommit hem på kvällarna..


Igår började jag gå skift, vilket betyder ett rullande schema med 3-4 arbetspass i veckan. Dagpass, nattpass och dygn. Förra veckan gick jag dagpasset varje dag. Jag vaknade kl 05:30 hemma i ösmo, åkte en timme pendel till söder för att börja kl 07:30. Sen gick jag pass mellan kl 07:30-17:30. och kom vanligtvis hem strax efter 19 tiden. 


En normal dag på stationen börjar med ett möte kl 07:30 där skiftet går igenom dagens aktiviteter och väntar på samtal från överbrandmästaren som meddelar om det är några luckor någonstans och om någon kan behöva åka som löpare till en annan station. Detta kan bero på vård av barn, sjukfrånvaro eller andra vanliga orsaker. Hursomhelst är det mycket vanligt att någon får åka iväg och täcka upp. Efter det börjar de dagliga rutinerna att gå igenom bilens utrustning för att se att allt är ok för insats. Alla kollar sin egen utrustning. Förmiddagen och halva eftermiddagen ägnas vanligtvis åt övning, städning, repetitioner, utbildning, objektsgenomgångar osv, vissa dagar är man ”ute på rull” vilket egentligen handlar om att lära känna stadens gator och orientera sig, dessutom kan förarna behöva öva på att köra bilarna på dom trånga gränderna i gamla stan och på söder.. efter 15:00 är det fys. Vissa passar på att klara av detta tidigare. Men vanligtvis tränar alla samtidigt i mitt skift. Eftersom vi inte har tillgång till någon inomhushall så blir det gymmet som gäller. Stationen har även en bastu där man mer än gärna avslutar dagens pass.. naturligtvis står vi i beredskap hela dagen och ringer klockan så är det bara ge sig iväg på larm..


Jag har hittills haft ett par automatlarm där orsaken varit handhavandefel, (byggarbetare som inte stängt av larmet osv), samt ett salsa larm ( Hjärtstopp) tyvärr hade personen redan avlidit och ambulans var på plats. Enligt min grupp så ska vi haft lite av en larmtorka nu, men dom räknar med att detta inte kommer hålla i sig…


Idag ska jag gå mitt första nattpass. Vilket betyder att jag kommer sova kvar på katarina över natten. Det ska bli spännande och se hur effektiv man är när/om man väcks mitt i natten…

jag har även problem att lägga upp bilder men här är några iallafall....



här tar vi stegen till lite nya höjder..




Här har ni mig och min klasskamrat alex som gör LIA på Södertörn.
tror det krävs SMOáre för att få till en sån här bild... *Ler*


köpte ett gammalt strålrör på loppis detta har används mellan 1910-1960 på räddningstjänsten.




min styrkeledare "Märket" njuter av solen..



här står grabbarna i skiftet och hänger på motorsprutan..



taksäkringsövning på Ågesta....




ha det så bra nu så hörs vi snart igen.. håller på att försöka fixa min dator...

Första dagen på LIAn

ÄNTLIGEN!!! Nu ni händer det grejer, idag var första dagpasset på min LIA, och jag är supernöjd, Katarina är verkligen en kanonstation. Trevliga kollegor som stöttar och tar sig tid, idag har vi haft genomgång av stationen i huvudsak och efter en mycket spännande dag så fick jag då till slut mitt först larm. Visserligen ett automatlarm, det var ett sprinklersystem som gått sönder i södertorn och jag gick med vår brandförman in. men då läckan inte gick att hitta så fick vi söka igenom garagevåningarna. Jag fick själv gå och söka igenom en av dom, vilket för en erfaren brandman inte kanske är så kul, men en perfekt första uppgift för en LIA-élev. Det känns skönt att vara till nytta och inte bara stå på sidlinjen.


Imorgon ska vi ha genomgång av standardrutiner, och det blir intressant att träffa den gruppen som jag kommer gå skift med. Om dom är hälften så trevliga som skift 3 så tror jag att min lia kommer bli intressant och lärorik.


Så nu ska jag sova för jag är helt slut men imorgon kommer mer…

Nu börjar LIA´n och min termin 3...

Hej kära läsare, min dator har gått sönder så jag har inte kunnat uppdatera på ett tag nu. Ledsen för det.



Nu har jag flyttat från sandö och installerat mig hemma i Stockholm igen. Idag var vi på Johannes brandstation för en introduktion. Vi träffade brandinspektörer, brandingengörer, vice brandchef och en jourhavande expert på avlastningssamtal, den sistnämnde informerade oss om lite olika risker som följer med lia´n, vi kommer eventuellt bli utsatta för en del jobbiga scenarion och då gäller det att komma förberedd så gott man kan, men inte minst veta hur man hanterar dessa efteråt.



Under vårt besök på Johannes passade vi även på att åka 30 meter under jord för att titta på SOS larmcentral.



Imorgon börjar så min första dag på Katarina, troligen så kommer jag inte åka på larm första dagen, utan lära mig rutiner, skaffa larmkläder osv… hela den här första veckan kommer jag få gå dagpass för att lära känna alla skiften och sen börjar jag gå med skift 2 på deras skiftschema. Så framöver kommer det förhoppningsvis bli mycket läsvärt då jag planerar att uppdatera bloggen med mina operativa erfarenheter… ska se om jag lyckas smyga med en bild eller två också…

Så från mig till dig, en riktigt trevlig kväll..

fredag den 13 är en turdag...

Som jag nämnde i förra inlägget så har jag sökt sommarvikariat nu efter lia`n, den enda räddningstjänst jag skickat till än så länge är Attunda norr om Stockholm då deras ansökningstid gick ut först… jag ska söka fler nu i helgen hade jag tänkt. Det är bra att söka många och hoppas på det bästa, så kanske man får svar från någon tänkte jag, döm om min förvåning när Sabina från Attunda ringer mig idag och vill att jag kommer på testerna den 1 februari. Det gick undan!..

Under testdagen kommer jag få hålla i ett kort föredrag på ca 5 minuter, jag har en whiteboard till min hjälp och ämnet är fritt att välja själv.

Efter det kommer en intervju, fystest, höjdprov, teoretiskt prov och ett praktiskt prov. Enligt mig lät det som rätt bra grejer att testa sina rekryter på och det ska bli spännande och få komma dit. Jag surfade runt lite på webben och hittade deras arbetsrelaterade fysbana inspelat på youtube.


Kanske ska va något att pröva på som egenträning.



I helgen är det sista gången innan lia´n och sommaren som vi i klassen kan umgås, det ska vi fira med utgång och på söndag skall vi ut på restaurang och äta…

Så till er alla en hjärtligt trevlig helg så hörs vi snart igen…

Operativ träning...

Då var första ansökan om sommarvikariat skickad, lite nervöst är det att trycka på sänd knappen, tänk om jag skulle tänkt på att ta med det där, eller undrar hur dom tycker om sånt. Många frågor snurrade runt i huvudet, slutligen så handlar det om smak och framtidsvisioner, jag tror de förbund och räddningstjänster jag söker mig till har liknande värderingar som jag har, och jag hoppas att man ses som en positiv individ när allt kommer omkring… så ett tips till mig själv och alla kollegor där ute som söker vick nu, ta det lugnt… och gick det inte den här gången gör någonting för att förbättra ditt CV stå inte still… utvecklas. Det gäller ju iofs även när man har jobbet.





Igår var en lång dag, vi hade operativ insatsplanering på förmiddagen, där bla debatten kring FIP (Första insatsperson) var ett hett ämne. Det är intressant att titta strategiskt på olycksbilder och suddar man ut faktorn ekonomi och ressursbegränsningar ur ekvationen tror jag både jämställdhet och samhällssäkerhet hade sett annorlunda ut. Om inte annat så hade den troligen varit enklare att hantera. När man pressar på ifrån höger med åsikter och framtidsversioner, och från vänster med besparingar, dåliga löner och osäkerhet, tror jag sådana debatter blir hämmade. Det är inte konstigt att folk drar i handbromsen för att hänga med och tänka, ja kanske till och med klamra sig fast lite väl mycket för att hålla sina försvarsmurar på plats. Räddningstjänsten är inte bara kända för att vara traditionsbundna, de har även en fin tradition av tänka före och handla efter…



På eftermiddagen hade vi Insatsövningar, 3 lite olika bränder hade dom dukat upp och vi fick lösa allt helt själva, kul att få bli lite överraskade med saker som vi inte vanligtvis brukar ha med i olycksscenariot, som tex dörrforcering, stegresning, mörker. Bra lektion och den förbereder oss på osäkerheten som kan komma på en riktig olycka. Under veckorna som är kvar kommer vi ha mycket mer insatser med ”riktiga larm” som utgångspunkt. Det känns bra att få öva lite så man känner att man knyter ihop säcken och är redo för LIA´n…

PS: det förra inlägget blev vist lite knasigt.. . något knas med redigeraren jag använder..
ber om ursäkt för det...

En sammanfattning...

Då ska vi se här, jag är tillbaka på ön, min rapport om riskkommunikation kring sevesoklassade verksamheter är inlämnad (ett arbete vi haft över jul/nyår). Imorgon börjar vi med operativ räddningstjänst och har insatsövningar. Det ska bli jäkligt skönt tycker jag. Julen har varit kanon. Jag längtade som bara den att komma hem och träffa vänner och familj, nu dröjer det ju inte så lång tid tills jag ser dom igen då det bara är 14 dagar kvar tills min LIA börjar. ”Woho”! Det ska bli så kul att äntligen få följa med på Riktiga larm och om turen vill sig få göra någonting… det är ju inte en garanti att man får medverka i insatser på sin LIA utan som jag förstått det hänger det mycket på vart man hamnar och vad dom har för regler på den stationen man är på. Sen är det mycket upp till vem man är som person också. Visar man sig värdefull kanske chansen är större att dom använder sig av den ”extra resursen”. Vi kanske inte varit på larm men helt värdelösa är vi förhoppningsvis inte i jämförelse.

Just nu händer det rätt spännande saker ska ni veta. Sommarvikariaten ligger ute och det är dags att formulera sitt personliga brev för att söka Jobb. Jag är lite kluven i vad man ska skriva då man på vissa stationer har lite olika värderingar av vad en ”bra brandman” är för något. Jag ska väl försöka beskriva vem jag är så ärligt som möjligt och sen hålla tummarna för att man är ”Rätt” för just den arbetsplatsen. Huruvida jag är en bra kandidat får ni själva avgöra. jag tänker söka brett och hoppas på svar. För min del spelar det ingen större roll om jag får jobb i Korpolombolo utan bara att jag får göra det jag älskar och utvecklas i mitt yrkesval. Klart man vill vara nära hemma men en sommar klarar man sig nog utan Stockholm.

Ett annat projekt jag ska starta med nu dessa 2 veckor som är kvar är att lämna över till min efterträdare i Studentkåren. Jag har rätt så många saker att lämna över så att ingen av de frågor vi jobbar med faller mellan stolarna under våren, men André som är min Vice är jag helt övertygad om att han kommer göra ett kanon jobb. Jag hoppas att de nya aspiranterna som kommer förstår vikten av det arbete vi försöker göra och hjälper honom med uppkavlade armar. Det är lätt att lägga ansvaret på dom andra (Skolan, MSB, Räddningstjänsten osv) men desto svårare att plocka upp bollen och göra en skillnad.


PS. jag har svarat på era kommentarer under respektive inlägg ni postade dom i. tack för att ni kommenterar och ställer frågor det gör bloggen lite mer levande... Det vi gör idag räddar liv imorgon…

RSS 2.0