BRF och Vattenlivräddning...

Nu händer det grejer mina kära läsare och resultatet av det är naturligtvis att jag har mindre tid att blogga om allt, för det ber jag om er ursäkt.

 

I Fredags var Anders ”Ankan ” Cederberg på besök och berättade för 43 mycket nyfikna elever från SMO om BRF´s arbete. Kul att så många kom och särskilt kul att det inte bara blev intressant utan även roligt. Anders har glimten i ögat och eldade på oss med en stor portion av inspiration. Det kom fram ett par elever efter mötet till Anders och tackade honom personligen för att han tagit sig tid och sa att det var ett av dom intressantaste föreläsningar som dom upplevt på skolan.  Jag håller med, och det är särskilt roligt att träffa någon som jobbar som brandman, att träffa dom är extra kul. Mycket kan sägas om teorin att vara brandman på utbildningen, men att förmedla känslan är svårt om man inte jobbat med det själv.

 

Anders "Ankan" Cederberg

 

Idag har vi haft vattenlivräddning på schemat.  Jag är en rätt van simmare då min familj har ett landställe med sjötomt och bada har varit hela mina somrar, men idag var det inte bara bada.

 

 

 

Vattenlivräddningen är fysiskt krävande även för någon med en god vana. När jag sökte SMO fans inte det kravet att man skulle inkomma med ett intyg på guldbojen.  Jag tycker det är bra att vi sollas genom detta för om vi beklagar oss på att rullbandstestet inte är tillräckligt som en måttstock för att få göra utbildningen så tror jag att Guldbojen kan ge oss ytterligare en fingervisning på den enskilda förmågan.

 

 

 

Vi avslutade passet med lite lek oxå...

 

Nu kommer vi även bli examinerade badvakter. Det är nytt för i år så det är bra att vi får med oss mer meriter ut i arbetssökandet…

 

Imorgon flyger jag till stockholm för att vara med på en woorkshop om marknadsföringen för SMO. Det ska bli jäkligt kul…


RIB

Jag måste säga att hittills har termin 2 varit roligare än ettan, det kanske är naturligt att man känner så då man nu har en bättre bild av hur allt hänger ihop och varför men gör vissa saker som i början kan kännas onödiga. Idag har vi lärt oss om ett fantastiskt verktyg som heter RIB.

 

RIB är en informationskälla för alla som arbetar inom området samhällsskydd och beredskap, det vill säga alla från brandmän, poliser, transportörer, sjukvårdspersonal och kustbevakare till tjänstemän i kommunen. I det programmet kan jag gå in och läsa insatsrapporter för specifika fall och få en behjälplig information om nästan allt som rör räddningstjänst. Jag önskar jag har en Iphone och att den fans  en version av RIB operativsystem till den. Tror bara dom har utvecklat ett system för Ipad.  Jag ska läsa på mer om det då kanske jag köper en iPhone.

 

vill du veta mer kan du dyka in på:

 

https://msb.se/sv/Produkter--tjanster/RIB/

 

Övrig info om dagen är att vi kollade på DIF-AIK matchen idag. Känns skönt att Djurgården van.

 

Det var allt för idag. Ha det king…


Vi gör framsteg

I fredags hade vi inspark för dom nya ettorna. Det blev jättelyckat, och jag är särskilt nöjd över att jag inte tog hand om organisationen kring det. Varför då frågar ni kanske, men just nu känns det som att jag har lyckats med mitt jobb om jag delegerar uppgifter på rätt personer. Vilket jag med beröm gjorde när det gäller aktivitetsutskottet. Emilia och Johan i min klass har gjort ett kanonjobb i att både rekrytera medlemmar och organisera upp aktiviteter. Dom ettor jag snackat med är nöjda och det var särskilt kul att 4órna ville titta in och heja på dom nya rekryterna. Som vanligt tänker jag inte avslöja några detaljer om Insparken då skolan har en lång tradition att välkomna de nya på samma sätt.

 

Imorgon skall Simon och Viktor i 4án åka på uppdrag av studentkåren till Katrineholm för att delta på ”Skadeplats 2011”. Tanken är att dom kommer föreläsa för oss andra elever en fredag framöver om deras erfarenheter på konferensen. Det känns jättebra att vi kan skicka dessa herrar då det för några månader sen inte existerade att en elev skulle få åka på nått sånt… det är en kvittens på att studentkårens arbete är viktigt för verksamheten och att vi elever faktiskt kan genomföra riktig förändring…


Dörrar och nya tekniker...

Det går bra nu… på fredag är det inspark för dom nya ettorna och jag hoppas att alla kommer. Målet är inte att förnedra eller supa ner som de flesta andra så kallade ”Nollningar”. Tvärtom Insparken på Sandö har alltid varit nycker och teambildande, det är viktigt att Grupperna svetsas samman och känner ett stöd ifrån oss äldrekullar.

 

Idag har min grupp haft dörrfocering vilket var en spännande lektion, inte viste jag att man med några enkla metoder kan man ta sig genom säkerhetsdörrar och dessutom med relativt enkla verktyg.

 

 

 

 

Under tiden vi hade dörrfocering fick jag syn på en mycket intressant övning som pågick en bit bort på övningsplattan. Lärarna och några utvalda sakkunniga höll på att testa nya metoder för losstagning, särskilt spännande var den nya tekniken att välta en bil som hamnat på sida till 4 hjul igen… ett mycket snabbt (Ca 2 min) och smärtfritt sätt, som underlättar losstagningen enormt. Troligen kommer detta inte tas i bruk på ett bra tag ute på stationerna i sverige. Men förhoppningen är ju att kunna införa det.

 

Nyfiken som jag är smög jag dit och kollade på och tog lite bilder…

 

 

 

 

 

 

 

kul att vi testar nya tekniker på SMO...


IR och Släckteknik...

Den här veckan har vi tittat lite mer på IR-Kameran och fått lära oss använda våra kunskaper i släckteknik.

 

 

Här ser man en termisk bild av klassen

 

 

Nu har jag inga bilder på det men vi hade motorspruta i förgår också. Det är ju långt till termin 4 och att lära sig släcka skogsbrand, men nyttigt att vi lär oss grunderna tidigt så vi kan med utrustningen när det väl gäller. Vi har även lärt oss teoretiskt om olika brännskador den här veckan.

 

Introduktionen för de nya ettorna gick bra förra veckan och jag hoppas att när de väl väljer en Klassrepresentant, så gör dom det med eftertanke och omsorg. Vi har fått en så bra start nu på kåren och fått tillgång till så många olika forum att diskutera förändring i och det är viktigt att den som tar över efter mig har orken att driva vidare det praktiska arbetet med kåren…

 

Nu är det dags för mig att gå till gymmet (AKA Träningsvärket) och få min dagliga träning…

 

Ha det king så hörs vi…


Introduktion Studentkåren...

Jag har haft sjukt mycket att stå i dessa dagar, Kårens arbete ligger i planeringsfasen och jag äter, sover och drömmer kåren på min fritid just nu. Glada nyheter är att vi fått vårat större kårrum, vilket även ger mig ett kontor att arbete på, (Jätte skönt) jag har en stor förhoppning att det kommer ske bra grejer i år när jag axlar ordförandeskapet. Nu äntligen kommer vi vara med på riktigt och diskutera förändring av SMO.  Vår agenda är inte riktigt klar ännu men istället för papperskorgar i grupprummen så kommer vi börja diskutera Boendefrågor, Antagningen och kursinnehåll.

 

Imorgon skall jag hålla i en introduktion för dom nya ettorna och jag hoppas verkligen dom inser hur viktigt det är att dom förbereder sig för att ta över ansvaret i Vår. Utbildningens framtid, deras framtid hänger på att dom visar engagemang och vilja att utveckla SMO.

 

Så tills vi hörs igen ha det King!


Strålförarteknik

Att det finns så mycket att tänka på när man ska spruta med en slang viste jag inte. Idag hade vi lektion i strålförarteknik, vilket översätts till hur man använder brandslangen på bäst sätt. Rolig lektion och man blev helt dyngsur då det låg en 10 tal slangar framme och alla sprutade som om dom jagade flugor…

 

 

 

 

Ikväll blir det innebandy och sen ska vi se Sverige - Litauen matchen på tv´n.  så för att vara en första dag i skolan så har vi det jäkligt bra på ön just nu…


Termin 2

Kl 08:15 imorgon bitti börjar då äntligen den första lektionen för min termin 2, det står uppstart räddning 2 på schemat och troligen kommer det innebära att vi ska uppleva någonting som kommer definiera de kommande veckornas arbete... min misstanke är att vi nu kommer börja med släckteknik då det inom kort kommer stå varma rökdyk på schemat. Hur som helst så lär det inte bli jobbigt att gå upp i morgon bitti…

 

Idag spelade vi innebandy med dom nya ettorna, SMO14 (4é terminarna) har vi knappt sett röken av. Dom bor i det andra huset allihop, det är lite tråkigt tycker jag då man har ett jäkligt bra utbyte av att snacka med dom som gått utbildningen, å andra sidan är det jäkligt kul att få bo med många i min klass.

 

Nu ska jag läsa kolla lite på tv innan jag ska sova tror jag, ha det gött så hörs vi i veckan.


Blandat...

Då är jag klar med mina studiebesök och nu gäller det att väga fördelarna mot nackdelarna. Jag har helt lagt bakom mig att göra lian på en plats jag tror jag kan få ett sommarvikariat utan fokuserar helt på att få ut så mycket av den som möjligt. Som jag ser det är den här tiden till för att få pröva de två olika bitarna av utbildningen, och då vill jag passa på att min räddningsbit är helt fokuserad på räddning.  Där tror jag att innerstadsstationerna och närförorterna som Botkyrka och Farsta ligger väldigt bra till, men i slutändan måste jag nog ändå följa mitt hjärta och välja den station där ”Känslan” var bäst. Där folket var trevligast och villiga att lära ut.  Vad jag väljer tänker jag inte berätta ännu utan det får ni veta när jag fått platsen där.

 

Jag har förövrigt kommit tillbaka till ön nu och det har droppat in ett par tidiga och ivriga förstaterminare. Kul att tänka tillbaka på hur man själv kände det och försöka ge dom nya ett varmt välkomnande. Ikväll ska min klass och dom som vill ha en kräftskiva. Hoppas de blyga ettorna lyckas smyga fram då och säga hej på riktigt.

 

Dagens ”NYHET” (rätt sent faktiskt) Revinge regiulär kommer sluta utbilda och bedriver från våren 2012 endast distansutbildning. Så vill man plugga brandman på plats kommer det endast ske här på sandö i framtiden.


RSS 2.0