Köra brandbil är en konst.

Dagens tips till er som söker SMO:” Skaffa c-kortet så fort ni kan”. Har ni inte det redan innan ni kommer hit bör ni ta det åtminstone första terminen. Gör inte som jag och vänta eller dröj på det till slutet av andra. Min filosofi var att jag absolut skulle ha det innan jag gick ut på LIA´n, vilket i sig inte är någon dum idé då de flesta räddningstjänster har det som krav för anställning av sommarvick. (man brukar säga att har man det inte tills LIA´n kan man glömma ett sommarvick), men sanningen är att jag har missat en hel del värdefull träning påvägen. Idag lånade jag ut en brandbil för att egenträna fordonsplacering och framkörning (någonting som våra förare fått gratis under utbildningens lopp). Det är inget schemalagt moment i utbildningen men enligt mig borde det vara det. Normalt brukar man inte få köra bilen när man kommer ut på räddningstjänsten som nybörjare vilket ger egenträningen ännu större vikt.

 

 

Jag är övertygad om att jag kommer hinna skaffa mig erfarenheten under de kvarvarande 10 veckorna genom egenträning, men varför inte få den från början är min poäng. Skaffa det ASAP, (För din egen skull).

 

Nog om det. Vi håller som sagt inte på med så mycket praktiskt just nu utan koncentrerar all vår kraft på SSA (systematiskt säkerhetsarbete) ju mer man läser om det desto intressantare blir det. Så är det med mycket på den här utbildningen, (mycket vill ha mer). Det känns som man börjar bli en auktoritet inom skydd mot olyckor nu och kunskap kan äntligen börja omvandlas till praktiskt kunnande.  Det känns riktigt bra.

 

Ett annat tips jag har är att http://www.firefighters.nu/ nu börjat publicera nyheter på sin hemsida, kan vara värt att kolla på ibland.

 

Ha det king nu så hörs vi…


En bra jäkla helg.

Då var helgen till ända och trotts att jag var långledig så gick den på tok för fort.  Jag passade på att ta mig till sundsvall för att umgås med min flickvän och på lördagen kom Ola från skolan förbi för att fiska med mig, det vart en tur tillbaka till det stället i Ljungan där vi var och fiskade i våras. Ni som följer bloggen kanske mins att vi hade en fantastisk helg där. Den här gången var jag revanschsugen som bara satan och hade bestämt mig för att plocka upp någonting åtminstone. Mycket riktigt, tidigt på morgonen hugger det till och jag har en riktigt fin baddare på kroken. Det blev inte mycket mer tyvärr den dagen, men jag var så lycklig ändå. Jag har sagt det förr och säger det gärna igen. Ett av de starkaste argumenten att välja Sandö är den norrländska naturen.

 

LAX på 2,5kg

 

 

 

 

Ola fick en öring oxå som hamnade på grillen till lunch

 

 

Apropå lycka kan jag stolt meddela att jag nu tagit mitt C-körkort. Det var skönt att få den saken ur världen. Imorgon blir det att premiärköra brandbil.. natti natt nu så hörs vi mer snart igen.

 

PS: Tack för alla grattulationer ifrån förra inlägget.. det värmer och särskilt kul är att ni börjar kommentera bloggen på riktigt nu.. det är bra..


Jag må jag leva!....

 

 

Grattis bloggen 1 år...

 

För ett år sen idag stod jag på ett hotell i Nynäshamn och kollade min inbox på studera.nu för att få reda på om jag blivit antagen till SMO, efter 5,5 års slitande var jag äntligen framme vid slutet av min väntan. imorgon fyller bloggen 1 år.

 

Någonstans i slutet av mitt första inlägg skrev jag ”jag tänkte bjuda med dig på en resa genom SMO´s utbildning, och förklara steg för steg vad det innebär att gå SMO. kan vara bra om du själv är en sån som mig och funderar på att bli brandman, eller om du bara vill sätta dig in i en brandmans väg till yrket. fråga gärna via kommentarer så ska jag försöka svara så gott jag kan” jag tycker hittills att det gått rätt bra och att jag hållit vad jag lovade. Jag kanske inte dokumenterat varje dag för ALLA dagar kanske inte är värda att dokumentera. Jag väljer att bidra med det som är bra och dåligt. Däremellan faller mycket bort. Som bara är vanligt och intetsägande.

 

Vad som skiljer min syn nu och hur jag såg på SMO på den tiden är naturligtvis rätt mycket. På den tiden visste jag egentligen inte så mycket om SMO.  Jag hade fortfarande drömmen om att jobba som den operativa brandmannen och många fördomar om yrket var grunden till min förväntan. Jag hoppas att jag idag har en rätt bra bild av vad jag har att vänta mig av yrket, den dag jag kliver in på min station ska jag vara förberedd.

 

Det är min förhoppning att det jag delar med mig av i bloggen når fram till dom som kommer efter mig, för att ge dom chansen att undvika mina misstag och lära av mina erfarenheter. Så om allt annat faller står min resa skriven här, ett verktyg att plocka upp för den som bryr sig.


Stad i Ljus...

Hej igen. Hoppas ni haft en trevlig helg, själv var jag i Sundsvall och deltog på ljuslördag på stora torget. Det var ovanligt stämningsfullt och samtidigt som alla sjung med i Tommy Körbergs Stad i ljus tände dom upp hela staden… lite magiskt var det faktiskt…

 

 

Just nu håller vi på att jobba med SSA (Systematiskt Säkerhets Arbete) , SAM (Systematisk ArbetsMiljö) och SBA (Systematiskt Brandskydds Arbete) för ett fiktivt bolag som heter Kladd och pensel. Låter det spännande?.. mja. Det är helt klart intressant men just nu saknar jag att ”tuta och spruta”. Jag vet att allt det här lägger grunden för en bättre rustad brandman i framtiden, det gäller bara att hitta motivationen nu när det känns som utbildningen är som mest kritiserad… det blir extra tungt nu när det inte känns som de framtida arbetsgivarna värdesätter det arbete vi lägger ner. Alla verkar oense om vart utbildningen ska landa i framtiden. MSB drar åt ett håll och vissa räddningstjänster åt ett annat… önskar jag kunde bygga en bro däremellan, för det är ju vi som går här nu som kommer hamna i kläm…

 

Snart är det dags för uppkörning för c-kortet och min hjärna vill fokusera helt på det… de kostar ju trots allt 9,5 tusen att ta körkort här uppe (+ 500 böcker, +220 teoriprov, +700 uppkörning)… då vill man inte göra om provet allt för många gånger…

 

Ha det king nu så hörs vi…


Varning på vägarna...

 

Nu har äntligen övningskörningen börjat för mig och jag ska köra upp på onsdag nästa vecka om allt går som det ska… i skolan just nu håller vi på att plugga säkerhetskursen på 10 veckor.. lite trisst att vi inte har praktiska pass nu då. Men vi får egenträna såklart.. det gäller ju att hålla disciplinen på topp när man har mycket tid som man själv befogar över.. lektionsfri betyder inte ledig som många tycks tro… för att bli bra måste man satsa på att öva mycket på det man är sämst på…

 

Jag har några såna där mantran i livet.

 

-          Det jag gör idag räddar liv imorgon.

-          Jag ska göra det jag är sämst på i alla lägen.

-          Om det var meningen att vi skulle tala mer än vi lyssnade, skulle vi ha två munnar och ett öra.

-          Livet i sig är en morot. – ät den!

 

Ibland hjälper det att vara lite filosofisk om man ska hitta motivation det gäller alla områden inte bara räddning…


brandmannens fysiska förmåga delrapport 3- fysiska gränsvärden

Först en liten kort och aningen förenklad historia: för ett par år sen bestämde man sig på MSB för att ta reda på vad som krävs av en person för att orka med de fysiska delarna av brandmansyrket. Företaget winternet fick i uppdrag att på ett vetenskapligt sätt definiera vad som var relaterat yrket i form av fysik. De två tidigare delrapporterna har resulterat i ett antal olika övningar som går att härleda till fysiska moment i yrket. TEX: Löpning 3000m, gripstyrka stående längdhop, dessa tre skall enligt modellen förklara den fysiska förmågan vid slangutlägg vid skogsbrand (Terräng). Så varför  sker de flesta testerna i ett gym? Jo man vill på ett så exakt och liknande sätt testa individer. En arbetsrelaterad bana skulle påverkas av olika faktorer som kunde innebära variationer för testpersonen. Därför valde man att relatera gym-övningar till faktiska moment.

 

Vad som är nytt med delrapport 3 är att man har tagit det hela ett steg längre, man ville nu ta reda på hur snabbt man var tvungen att springa, eller hur stark greppstyrkan var tvungen att vara. Storstäderna har gjort en variant på delrapport2´s tester och satt egna värden för vad som krävs detta kallas inom branschen för storstadsmodellen, Länk: http://www.storstockholm.brand.se/om_oss/jobba_hos_oss_1/storstadsmodellen .

 

Delrapport 3 syftar till att sätta värden baserat på forskning. Vad som däremot är tråkigt men dock förståeligt gällande denna rapport är tillförlitligheten. Det är rätt få ( 128 ) personer som deltog som testpersoner, dessa grupper delades in i manligt och kvinnligt, sen i grupper om heltidsanstälda deltid och civila. Detta medför att rapporten inte kan ge mer än en fingervisning av korrektheten. Dock tycker jag resultatet är talande för skillnader män och kvinnor, och den nuvarande fysiska förmågan inom räddningstjänsten. I vår 2012 kommer winternet att publicera ett förslag på en ny modell för rekrytering inom räddningstjänsten. Följande är den matris och tanke som troligen kommer ligga som en del i denna rekryteringsmodell.

 

Här har ni den matris som Winternet skapat i Brandmannens fysiska förmåga delrapport 3,

 

 

Figur 101. Fysiska gränsvärden vid nyanställning av Brandmän

Nedre gränsvärde motsvarar det värde som aldrig får understigas (1 poäng). Övre

gränsvärde är 11 poäng. Även om prestationen är bättre än resultat som motsvarar

11 poäng erhålls ej fler poäng. Medel gräns är det genomsnittliga resultatet som krävs

för att bli godkänd. Det är möjligt att kompensera prestation under medel på något test

med prestation över medel på något annat test. För att bli godkänd är det möjligt att

samla poäng mellan det nedre och det övre gränsvärde. Krav för godkänd är 36

poäng.

Poäng   Gripstyrka  Rodd  Bänkpress   Längdhop   Löpning   Haklyt


.           KG          Sek        KG                 CM               Sek/KG    Antal

1 ..........30               130       20              180            14.5         20

2 ..........32               126       22              186            14.0         22

3.......... 34               122       24              192            13.5         24

4 ..........36               118       26              198            13.0         26

5.......... 38               114       28              204            12.5         28

6 ..........40               110       30              210            12.0         30

7.......... 42               106       32              218            11.5         32

8 ..........44               102       34              226            11.0         34

9.......... 46                 98       36              234            10.5         36

10 ........48                 94       38              242            10.0         38

11........ 50                 90       40              250              9.5         40

 

 

Tabell 30. Poängstege för de fysiska testerna

Lägsta poängen är 1 och högsta poängen är 11. Krav för godkänd är totalt 36 poäng

fördelat på de sex fysiska testerna.

 

För det första så handlar det som sagt om att samla en total av minst 36 poäng, dom anser att man kan kompensera en styrka med en annan, lite grovt skulle man kunna säga att tex, alla inte behöver vara lika snabba, lika starka i alla lägen, enligt modellen kan man kompensera med andra egenskaper. Du får inte understiga något av de lägstanivåerna på något moment, gör man det räknar dom med att man inte kan kompensera med en annan egenskap och avbryter därmed testet. Det spelar dessutom inte roll om du överstiger den högstanivån.  Att klara 200kg i bänkpress gör dig därmed inte till en bättre brandman i alla lägen. Jag gillar den här tanken att bejaka olikheter hos individer för att maximera gruppens förmåga, man behöver helt enkelt en lite smidig och en stor stark. men i olika lägen och det ska naturligtvis finnas en lägstanivå. Dvs rätt man på rätt plats… och även om man är under medel på en sak betyder ju det att du måste vara över medel på en annan så detta öppnar för en mångsidigare rekrytering.

 

Vad som kan vara lite knepigt att förstå ifrån matrisen är löpningen. Där värdesätts vikten som en faktor. Om du väger 85kg och springer 3000m på 13:00 ( 780 sek) räknar dom med att du använder mer kraft, än om du väger 65kg och springer på 13:00, 85kg får därför ett värde på 9,17=780sek/85kg(vilket är 11 poäng) och 65kg får 12=780sek/65kg (vilket är 6poäng)

 

Alla stationer kommer troligen inte anamma denna modell av olika anledningar, men här har ni en glimt av vad rapporten kom fram till… hoppas den gav er någonting i alla fall…

 

Ha en trevlig helg nu, själv ska jag på Förbundsstyrelsemöte för BRF i helgen, så vi hörs nästa vecka..


Simon van...men vinner vi som gått SMO?

Jag tänker inte skriva så mycket om det men jag vet att ni är intresserade och tänker därför dela med mig...


Centrum för rättvisa skriver så här...

2011-11-09 | Simon Wallmark som nekades ett jobb som brandman för att han hade fel kön och fel etnisk bakgrund fick i dag full upprättelse. Södertörns Brandförsvarsförbund, SBFF, gick vid en förlikning i tingsrätten med på att betala hela det yrkade beloppet om 100 000 kronor.
- Det här är bokstavligt talat en hundraprocentig seger för Simon Wallmark och innebär en viktig markering att det är olagligt att särbehandla människor på grund av kön eller etnisk bakgrund, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Simon Wallmark tillsammans med Anna Rogalska Hedlund.

Hela artikeln här

http://centrumforrattvisa.se/news/view/id/175

 

och såhär skriver SBFF

 

Diskrimineringsmål avslutat

Södertörns brandförsvarsförbund vill bredda mångfalden i personalgrupperna för att bli en effektivare räddningstjänst. Södertörn blev stämd i tingsrätten för diskriminering av en man som ansåg sig bättre lämpad för jobbet än de vikarier som anställdes. Södertörns brandförsvarsförbund anser att den samlade kompetensen och förmågan hos dem som anställdes matchade kraven i arbetet.

 

Parterna har idag enats om att förlikas i ärendet. För Södertörns brandförsvarsförbund är det viktigt att lägga detta ärende bakom sig inför kommande rekryteringar som snart ska påbörjas. Även hänsyn till de anställda gör förlikning till en rimlig lösning.

Hela uttalandet har ni här:

 

http://www.sbff.se/Resurser/Listning-for-forsta-sidan/Diskrimineringsmal-avslutat/Diskrimineringsmal-avslutat/


Intressant minst sagt...

 


i vår är man söderkis... sirru...

Idag har jag varit ledig, det betyder tentaplugg inför brandtentan imorgon. Lite märkligt dock att dom lägger en teoretisk lektion förmiddag för att sedan ha tenta på eftermiddagen. Dom tänkte väl att vi inte hade tillräckligt att ha i huvudet den dagen… jag är ju å andra sidan av den filosofin att man ska kunna allt ändå, även när det gått ett par veckor efter tentan så jag är inte så orolig…

 

Glada nyheter föresten. Vi har fått svar på våra LIA platser. Och jag har fått mitt förstaval nämligen:

*trumvirvel*

 

”KATARINA”

 

 

Så skönt att äntligen få veta och börja förbereda sig mentalt inför våren. Jag saknar mina vänner hemma och det ska bli härligt att åter igen kunna umgås. Visst har vi det bra här i norrland men jag har hittills inte åkt hem den här terminen så jag längtar som bara den just nu.

 

Nej nu får jag lov att sluta skriva och imorgon hinner jag definitivt inte då fyller min tjej år så då lär all uppmärksamhet vila på henne.. vi hörs igen på torsdag

 

Ha det king…


Kort frånvaro

Att säga att det lugnat ned sig är en sanning med modifikation. I förra veckan hade jag massor att stå i, så bloggen blev lidande som vanligt. Jag vill dokumentera allt jag gör men tyvärr hinner jag inte alltid. Vi är just nu i en avslutande period av Räddning2 kursen, då skall allt examineras och alla tentor hopar sig på 1,5 veckor.

 

En kort sammanfattning av veckan som varit. Jag satt hela helgen och måndagen för att plugga c-kortsteori och PAO-tenta om Drunkning, hypotermi, kemskador och Barn-HLR, hade ju skrivningen till körkortet på tisdagen och Tenta samma dag. Som belöning så klarade jag självklart både teorin och tentan. På onsdagen hade vi insatsövningar med offensiva enheterna. Klarade av sammanlagt 4 st olika larmscenarier, det känns bra att min grupp har börjat hitta ett effektivt samarbete nu. På torsdagen hade vi övningar hela dagen igen, det var glödbrand och övertrycksventilering. Som avslut på veckan hade vi redovisning i alternativa släcksystem.

 

Nu i helgen åkte jag till min flickvän i Sundsvall för att äntligen få lite ledig tid. Den här veckan (Onsdag) har vi tenta i brand (släckmetoder , motorsprutor , skum , vattenhydraulik, byggnadsteknisktbrandskydd , soteld och glödbrand )weee… så att säga att det lugnat ner sig är en sanning med modifikation.

 

Kul nyhet föresten... Imorgon kommer kronprinsessan Viktoria hit till Sandö. För att träffa mig? Nej.. knappast. Hon besöker ”Folke Bernadotte Akademin” en stund under dagen. Så vi lär knappast se mycket av henne.

 

I veckan kan ni hålla ett öga på bloggen. Jag har nämligen läst ”Brandmannens

fysiska förmåga Delrapport 3- Fysiska gränsvärden” och tänkte försöka mig på att förklara den modell av fystester som finns att läsa där. Mer om det som sagt senare…

Länk: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/26031.pdf

 

nu ska jag plugga på tentan lite så hörs vi imorgon…

 

PS: Kul att ni kommenterar Bloggen har som sagt inte haft tid att svara men ni verkar ju klara er utan mig i vissa fall. Kul att ni debatterar här också, återkommer med Kommentarer under veckan

 

Ha det king…

 

 

 


RSS 2.0