Egenträning...

Y8: 1110 till Y8 kom

 

1110: 1110 varsågod

 

Y8: Stort larm brand i byggnad, vi har en rökutveckling från en lagerbyggnad, skadeplats norra Sandö, svartbygget. Enligt uppgift finns det folk kvar i byggnaden, inga särskilda risker men håll ögonen öppna.  Räddningsledaren möter upp på plats.  Vi har dragit 3010 som kommer som andra styrka.

 

Så såg det ut igår när jag hade planerat en egenträning i sökteknik för min basgrupp och grupp 6 som andra styrka. Insatsen tog medvetet mycket längre tid än vad den skulle gjort om jag inte begränsat gruppens möjligheter till åtgärder. Tanken var att träna uthållighet och sökteknik av komplicerade ytor, dessutom fick vi äntligen uppleva hur det är att jobba i mörker.

 

 

 

 

Ingenting var perfekt och många missar gjordes. Vilket också är anledningen till at vi lärde oss någonting. Några uppenbarelser jag kan konkritisera som vi stötte på var.

 

Byggnaden: det var en helt annan sak att Rökdyka i en lagerbyggnad då den till skillnad från en lägenhet/ villa var mycket större och betydligt mer svårorienterad. vi var tex tvungna att ha en extra RD styrka inne för att hjälpa till att mata slang till den första RD gruppen så dom kunde tränga in hela vägen. Totalt tog det 2 timmar att söka av hela byggnaden (2 separata stora källare, en stor lagerlokal, 2 separata rum, och en stor vind.) Då var vi noggranna och vi bytte RD-par 8ggr 3 grupper x 8 inträngningar.

 

 

Organisationen: den erfarenhet alla i princip tog med sig härifrån var ”vikten och värdet av en tydlig kommunikation”, vi förstod behovet av att begränsa snacket över RD-radion (något vi lärt oss under utbildningen tidigare, men här märkte vi verkligen av det.), men också att överlämningar vid en längre rökdykning var viktiga, att rapportera hur byggnaden såg ut och teckna ner det, vad som var avsökt och vad som troligen fans kvar. Eftersom avsökningen tog sådan lång tid ställde det mycket högre krav på organisationen att hela tiden hålla med färska grupper som skulle in och söka. Tiden gick och mörkret kom vilket krävde en avdelning av resurser att styra upp en säker arbetsmiljö mitt i insatsen. Som sagt eftersom vi saknar utbildning i komplicerade olyckor (detta kommer i termin 4) och naturligtvis sakkunskap i hur en insats skall ledas, så var mycket av den organisation som behövs i samband av en sån här insats bristfällig. Vi var tvungna att lösa problem som dök upp och genom detta dra erfarenheter.  Trots detta löste vi uppgiften och 3 skademarkörer hämtades ut från byggnaden,

 

 

 

 

 

Utrustningen: vi hade god kolla på att vi hade rätt utrustning under insatsen, vad som dock strulade var att elverket på bilen gick sönder vilket innebar att vi saknade korrekt belysning. En penna i RD lådan var borta. Det vi tar med oss av detta är att små som stora saker kan få en avgörande betydelse för kvallitén på insatsen, det är därför extremt viktigt att ALLT funkar när man ska ut på uppdrag.

 




Dessutom drabbades en av våra egna naturligtvis av ett fejkat värmeslag och svimmade. ”BIG C” fick ta den rollen för att ytterligare sätta vår förmåga att samarbeta på prov.

 

 

Sammanfattningsvis tycker jag vi gjorde ett mycket bra jobb. Vi lärde oss en hel del om organisation och kommunikation. Jag tror denna övning kommer finnas med oss i minnet vid storolyckorna i termin 4. Det är framför allt kul att vi egentränar och höjer ribban över vad vi kan för att utvecklas.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ingen snö i sandö än?



Får man egenträna då mycket man vill? Hur funkar det med säkerheten, det är ju inte helt riskfritt.

2011-12-16 @ 12:40:01
Postat av: Fredrik Thuresson

Tjena! Måste börja med och säga att det är sjukt intressant att läsa din blogg. Jag ska nämligen läsa SMO, Sandö distans. Att bli brandman har alltid varit min dröm. Har tyvärr inte C-körkort, så är i samma situation som du var. Men hinner man ta det på 2-3 månader? Vad kostade de för dig? Finns det möjlighet att sommarvikariera redan mellan terminerna även om man inte är fullt utbildad? Uppskattar jättemycket om du skulle kunna svara på dessa frågor! :) /Fredrik Thuresson

2011-12-28 @ 23:26:16
Postat av: Emelie

Vart äru ifrån? vart har du tänkt söka dig när du är klar?

2011-12-30 @ 22:59:52
URL: http://emelieullberg.blogspot.com
Postat av: Mikael Madsen Vaihela

Hej. Härligt engagemang. Vill hälsa alla välkomna in på vår nystartade mötesplats för Räddningsbranschen. Här vill vi ha diskussioner, tankar och idéer i en bransch som det finns mycket kunskap och starka åsikter inom. Gå in och delge era åsikter. Här kan du också hitta vad som är på gång inom branschens evenemang och du kan skriva blogg, vara med och diskutera i debatter, Skapa nya event. Välkommen

2012-01-03 @ 09:59:27
URL: http://www.raddningsplatsen.se
Postat av: Tobias

@ Fredrik : kul att du gillar bloggen. hoppas du haft ett bra lov, körkortet tar vi här på orten genom ett samarbete med den lokala körskolan, vi brukar få betala ca 9500:- för ett intensivpaket, vilket jag har förstått är ett bra pris. jag rekommenderar dock att man tar körkortet innan man kommer till utbildningen för att få så mycket körträning som möjligt undertiden man har tillgång till skolans resurser.

när det gäller sommarvikariatet så kräver de flesta räddningstjänster att man har genomfört 2 terminer vilket innebär att vårintagen behöver stå över sin första sommar.. gå och fråga på din ort så får du ett rakt svar där vad dom tycker... lycka till..



@ emelie : jag är ifrån stockholm och vart jag vill hamna i framtiden är lite oklart just nu. antar att man inte får vara kräsen utan man tar väl jobb där man får det i början.. ska göra min lia nu på katarina så efter det kanske det klarnat om storstäder är det som lockar mäst...

2012-01-09 @ 12:59:57
URL: http://brandaspiranten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0