Vad gör man om man inte blir Brandman...

Jag lyckades hitta ett rätt intressant dokument i mina efterforskningar om SMO, här nedan följer en undersökning av en mycket väsentlig fråga. ”Vad gör man om man inte blir brandman efter utbildningen?". Inget kul att tänka så men det kan va bra att veta..

Resultat av förfrågan på möjliga tjänster inom privat/statlig vht för SMO-utbildade.

 

Bakgrund: studerande framförde vid ett skolråd för SMO ett önskemål om information på möjliga tjänster inom privat/statlig vht där kraven på kompetens ligger i linje med utb. Skydd Mot Olyckor. En förfrågan har gjorts av undertecknad till en mängd företag, både statliga och privata. Ett sammandrag av svaren är:

 

  1. Den tunga industrin längs främst norrlandskusten som tillverkar och/eller hanterar pappersmassa, väteperoxid och klorat ser Smo utb. som en klar merit i kombination med utbildning inom områdena naturvetenskap och teknik. Aktuella tjänster skulle kunna vara arbetsledare med ansvar för förebyggande frågor inom brandsäkerhet men även jobb som operatör naturligtvis.

 

  1. Utlandstjänstgöring kan vara aktuell inom röda korset som delegat men då krävs först några års yrkesvana i branschen. För aktuell kompetens som efterfrågas internationellt, kontakta [email protected] 08-452 48 25.
    Läkare utan gränser behöver ofta personal utan särskilda kompetenser som kan arbeta med att driva en Camp så en person med SMO utb. är helt klart kvalificerad.

 

  1. Anticimex har idag ca 55 st brandskyddstekniker som är utspridda på ett 30-tal kontor över hela Sverige. Som brandskyddstekniker ska du kunna göra en riskkontroll avseende brandskyddet vid ett företag, färdigställa SBA-dokumentation, larm och utrymningsrutiner/instruktioner, utrymnings- och insatsplaner, årlig service av brandredskap. Utbilda personal i brandskydd, utrymning (teori & praktik), HLR, AED-HLR, Heta Arbeten, Brandfarlig vara mm.

 

 

Ovanstående är ett sammandrag av mer tydliga inriktningar/svar som inkommit. En samlad bedömning av de samtal som också varit med många vht är att SMO-utb. i kombination med annan utb. är en klar merit då kravet på ett förebyggande säkerhetstänk blir allt starkare i vårt totala samhälle.

 

 

 

På uppdrag av Skolrådet SMO Sandö 2010,

 

/ Sune Fankvist


Kommentarer
Postat av: E

Hej, skulle gärna vilja ha länken till det dokumentet!

2011-03-29 @ 15:02:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0