Japan drabbad av Jordbävning

För att vara lite aktuell idag och prata om mina tankar kring jordbävningen i Japan och följande tsunamivågor runt stilla havet. Som ni säkert vet så kommer det nu finnas en hel del behövande runt om den japanska östkusten. Folk är försvunna och säkerligen fast på svåråtkomliga ställen. Det kommer även att behövas kunnig personal inom krishanteringsområdet.

 

I Sverige jobbar ju MSB med detta och i Japan finns det självklart resurser för att ta hand om såna här katastrofer också. Sverige ställde idag en Mediumstyrka till förfogande (dvs 45 räddningspersonal och 12 hundar) efter önskemål ifrån EU-MIC (Monitoring and information center)som är en organisation under EU-Kommissionen för att bistå med operativ och strategisk krishjälp. För att inte sväva iväg för mycket in i organisationer och vad som händer runt det här.  Tänkte jag bara belysa det faktum att om man går SMO kan det här också vara ett väsentligt val av yrke att tänka över. Förutom att bli brandman.

 

På Tjugofyra7.se skriver man ” På MSB i Karlstad förbereds nu personal för eventuell insats. Innan MSB tar beslut om insats krävs också klartecken för finansiering. Sida är en vanlig finansiär vid katastrofinsatser. Men Japan är långt ifrån något biståndsland.

Om Sverige ställer en styrka till förfogande har man sex timmar på sig att lämna Sverige när Japan kommer med begäran.”

 

 

För att bli lite personlig idag också så kan jag nämna att min flickvän befinner sig i Oregon vilket var ett av riskområdena för att träffas av en Tsunamivåg. Som tur är har både Hawaii, Oregon och övriga delar av stillahavskusten klaras sig mycket bra ifrån efterverkningar… evakuering och det låga vattenflödet samt en god nivå på beredskap har säkert spelat en stor roll. Och hade säkert räddat många liv om det hade slagit kraftigare mot dessa områden. Skönt att veta att hon är säker och att hennes område inte varit i någon fara…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0