Ställ krav på dig själv...

Livet som SMOáre är inte bara att göra det som skolan kräver av oss, vi måste kräva mer av oss själva, för skulle det ligga på skolans nivå är jag alvarligt orolig för Svensk räddningstjänst framtid. Du skulle mycket väl kunna ”Glida” igenom den här utbildningen utan att behöva anstränga dig särskilt mycket. (Tyvärr).

 

Jag ser att det finns en förbättringspotential i utbildningen där bla. Högre krav från skolan, en bättre disciplin från eleverna, är en del av lösningen. De flesta är disciplinerade när det kommer till fysisk träning, men vad hände med Egenträning, fördjupning i Svensk räddningstjänst´s framtida problem som Dimensionering av styrkor, IVPA , Löneutveckling, Yrkesstatus, Breddat uppdrag, rekrytering? Att engagera sig i helheten lockar inte så många som ”Bara vill jobba Operativt”, men vill man bli riktigt bra kräver det engagemang. Sen om man väljer att bli grym på den rent  operativa delen av svensk räddningstjänst för att man tror på det som modellen för framtiden så lär man väll EGENTRÄNA DÅ! Gå på det tills det blir mörkt… jag saknar Disciplinen att bli riktigt bra hos många av mina kollegor. Har man bra fysik tycker många att det räcker. Men räddningstjänst är inte bara fysik….!

 

Själv har jag i den andan deltagit i MSB´s och Brandskyddsföreninngens Seminarium om ”brandskydd i flerbostadshus” som arrangerades gratis i Stockholm idag. Mycket kände jag igen från Säkerhetskurserna på skolan, men då jag snart ska göra min S-LIA (Praktik) på Sundsvall´s Kommun där jag kommer jobba med deras ca 300 fastigheters SSA arbete i 10 veckor nu framöver kändes det helt rätt att fräscha upp mina kunskaper i ämnet. Så det blev helt perfekt för mig… föreläste gjorde BLA. IF försäkringsbolag, Räddningstjänsten Syd, MSB, brandskyddsföreningen och några olika experter i juridik och fastighetsskötsel. Det var mycket matnyttigt att få höra hur andra aktörer än räddningstjänsten såg på våra gemensamma problem.

 

 

Vad som är viktigt att minnas mitt i allt är att det faktiskt är Jag som betalar för att gå den här utbildningen, ca 140 tusen i studieskulder samt minst 200 tusen/ år i förlorad arbetsinkomst, det blir över en halv miljon på den tid jag utbildar mig, då gäller det att ställa krav på sig själv att inte slösa bort tiden och de resurser man faktiskt har tillgång till… så för er som går utbildningen forsätt kämpa och till er som ska gå den, tro inte att du ska glida igenom det här utan nyttja tiden till någonting positivt. Det är DU! som betalar notan, glöm inte det…

 

tog 3 bullar på fikat bara för att få lite extra valluta idag… nu är det dags att träna bort dom…

 

ha det king så hörs vi…


Kommentarer
Postat av: Lotta

Så,länkat o klart på min blogg!

De e bara så att jag jobbar själv med människor i svåra stunder,o tycker att det verkligen kan uppmärksammas vad vi gör oxå!!!!

Inte bara alla tradiga modebloggar.......

Ha de gott/Lotta

2012-03-20 @ 23:14:56
URL: http://www.nogg.se/lillalotta
Postat av: Elin

Jag har följt din blogg under en längre tid och konstaterar att du har ett stort EGO

Du söker uppmärksamhet och bekräftelse i stort sett varje gång du skriver i bloggen

På dig verkar det som om du är den människa som allt skall kretsa kring men det finns även andra människor på denna jord

Det finns nog andra brandaspiranter som har har åsikter men har inte samma behov av uppmärksamhet

Det är nog så här att mycket snack och lite verkstad

E

2012-03-21 @ 09:17:54
Postat av: Lotta

Men snälla Elin!!!! Om du inte tycker om vad du läser,så klicka bort,bara ett litet tips.

Följer oxå bloggen,med intresse......

Precis som om jag sitter o glor på teve om såna här program.......

Varför måste det vara EGO att skriva om sej själv när man gör en insats för samhället eller andra människor!!!! Jag arbetar oxå inom den sektorn o tycker att jag med all rätt kan ställa mej upp o säga "fy fan vad jag e bra". De får stå för dej om du tycker de e EGO eller inte.....

2012-03-21 @ 12:27:24
URL: http://www.nogg.se/lillalotta
Postat av: Fredde B

Jag tycker du gör ett grymt bra jobb med bloggen, det är alltid med spänning man kilar in här och tittar om det hänt något nytt. Jag söker skolan och hoppas att jag snart ska komma in och håller med dej till fullo, jag kommer ge 200% på utbildningen när jag kommer in, man måste engagera sig i allt inte enbart som du säger glida igenom skolan och enbart satsa på fysiken det finns många andra saker som är minst lika viktiga.

Mvh

Fredde

2012-03-21 @ 13:50:21
Postat av: Erik

Mycket bra skrivet!

Håller helt med dig, tänkt gärna en gång extra innan du använder din muskler, brukar oftast bli bäst då.

2012-03-21 @ 20:31:07
Postat av: Tobias

tack för fina ord det stärker mitt EGO.. ler



jag har alltid haft som ambition med bloggen att ge tillbaka någonting till dom som befinner sig i samma situation som jag gjorde för 1 1/2 år sen. att skildra en verklig bild av hur jag upplever utbildningen. det skulle vara svårt att göra det utifrån vad jag trodde att andra tycker så jag har valt att utgå ifrån mig själv i just detta fall. det kan uppfattas som egocentriskt men det är ju precis vad bloggen handlar om. min resa och mina upplevelser.



sen är jag väl medveten om att alla inte har samma åsikt som jag i alla frågor, men just här i den här bloggen har jag valt att lämna politik så mycket det går utanför och försökt fokusera på just ämnet utbildningen. jag får möjlighet att uttrycka mina och ibland andras åsikter i form av mitt engagemang i studentkåren och förbundsstyrelsen på Brandmännensriksförbund. men jag uppmanar gärna andra att säga sitt och vara med och påverka utbildningen, att blogga skulle kunna vara ett sätt, så frågan är vad man vill väcka "Uppmärksamhet" kring.



Hoppas ni fortsätter läsa och kommentera, det är för er skull jag skriver... jag får nöjet att uppleva allt ändå...

2012-03-21 @ 21:41:28
URL: http://brandaspiranten.blogg.se/
Postat av: Johansson.

Tja Tobias gillar din blogg otroligt mycket och läser den dagligen! diggar dig verkligen, fortsätt med ditt arbete. Och Tobias du är inte egocentrisk för EGO är fel ord.



2012-03-22 @ 13:40:21
Postat av: Simon

Du är världens bästa SMO-elev, praktikant, brandaspirant och framför allt människa. I alla fall om du får säga det själv.

2012-03-22 @ 20:26:41
Postat av: Krippe

Till en början tyckte jag din blogg var bra. Den var intressant för mig när jag började studera på utbildningen och själv inte hade någon insikt i hur det gick till på skolorna och i utbildningen.



Dock har jag under den senaste tiden insett att bloggen är delvis ett verktyg för dig att höja dig själv till skyarna. Du kanske inte inser att du snackar ner dina "kollegor" när du säger så otroligt korkade saker som "för skulle det ligga på skolans nivå är jag alvarligt orolig för Svensk räddningstjänst framtid.". Efter att du skrivit det och snackat om sådant som VARENDA SMO-elev redan vet så passar du på att beskriva hur i alla fall DU inte bara tänker operativt.. åå nä.. du är minsann en människa komplett med alla tårtbitar som behövs på en räddningstjänst. Och visst, kanske är det så, jag känner dig inte väl.. Men sättet du säger det på är ibland rent rövslickeri till en potentiell arbetsgivare, medan du samtidigt sänker dina "kollegor". Så tänk på vad, men framförallt HUR, du skriver saker i fortsättningen... innan du mister dina "kollegor".

2012-03-23 @ 09:06:36
Postat av: Elias

Krippe, jag kunde inte sagt det bättre själv! Läste också den här bloggen med intresse i början, men allt eftersom så har jag också förstått att den bara är en stor reklampelare för dig själv och ett sätt för dig att visa dig duglig, drivande och eftertraktad på jobbmarknaden inom dagens räddningstjänst. Och det här inlägget fick droppen att rinna över. Visserligen känner du inte mig, och inte jag dig heller för den delen, men för utomstående människor som inte läser/har läst SMO får du oss studiekollegor att framstå som totalt odugliga, oengagerade och oseriösa för brandmannayrket. Det enda vi gör är att gymma; vi egenövar aldrig, vi bryr oss inte om räddningstjänsten utanför skoltid och vi glider oss igenom hela utbildningen. Jag uppskattar absolut det du har gjort, det du gör och det du vill göra med SMO, då utbildningen verkligen lämnar en hel del att önska. Och självklart är det inte fel att marknadsföra sig själv, men snälla du, gör det inte på vår bekostnad! Vi andra brinner (ursäkta ordvitsen) minst lika mycket för det här yrket som du gör, och att som du påstå att utbildningen och dess studerande inte håller måttet känns uppriktigt talat som ett slag i ansiktet och en kniv i ryggen på samma gång.



Präktigt, pretentiöst och patetiskt är de ord jag finner bäst passande i sammanhanget.

2012-03-23 @ 10:18:23
Postat av: sven

äntligen har folk reagerat på Tobias sätt att framhäva sig själv och sänka sina eventuella blivande arbetskamrater om han nu lyckas få ett jobb inom brandkåren.

Tobias tycker själv att han är guds gåva till brandkåren

Jag har mina tvivel

2012-03-23 @ 10:30:19
Postat av: SMO nuvarande termin 2

man hinner med både att som du yttrycker dig, "engagera sig" OCH den fysiska träningen.



Du kanske borde engagera dig lite mer i din fysiska status. För rent visuellt ser du inte särkilt vältränad ut. Och man såg dig väldigt sällan i gymmet på Sandö. Jag saknar den disciplinen hos dig....

2012-03-23 @ 12:59:01
Postat av: f.d SMO elev

Jag kan hålla med om att kraven under SMO utbildningen är löjligt låga, pinsamt låga rent ut sagt. Är i princip omöjlig att bli underkänd.



Jag håller också med om att tagga ner självgodheten och bli lite ödmjuk istället. Tänk på att brandmanna yrket är ett lagyrke och inget annat.

2012-03-23 @ 15:32:43
Postat av: Benji

Hej Tobbe! Intressant och följa din resa genom utbildningen. Klart det finns en hel del bra saker du tar upp och reflekterat över. Sen självklart finns det mindre bra saker i det du skriver. Jag uppskattar din öppenhet för tankar för det är ju trots allt din blogg. Jag gör ett aktivt val att följa din blogg. Jag upplever också att det är VÄLDIGT många som tränar på det fysiska gymmet och borde tänka på att träna lite mer på det mentala gymmet också, alltså bibblan. Som du säger ett breddat uppdrag kräver mer än bara en fysisk styrka för framtidens RJ. Lycka till med dina mål!

2012-03-23 @ 16:05:09
Postat av: SMO nuvarande termin 2

Till Benji: Dessa två intressen motsätter sig inte varandra. Man hinner med båda. Du skriver inte det heller. Ville bara klargöra detta.

2012-03-23 @ 18:16:51
Postat av: andreas

Ni som klagar och tycker att det skrivs för mycket om hur förträfflig bloggförfattaren är - se den här bloggen som en lite utvidgad facebook-status?

Det är ju sållan människor uppdaterar med bilder/händelser som får dom att framstå i dåligt ljus?



"snodde precis lite mat på ica, brännt soc-bidraget på hockeypulver...igen :("



Läs det som är intressant, även om det kanske inte är den mest informativa bloggen om SMO någonsin så finns här ändå en del poster som kan vara intressanta både för nuvarande, blivande och tidigare SMO-studenter.

2012-03-25 @ 05:36:40
Postat av: Lotta

Har ingen som helst erfarenhet inom brandmannayrket...vill bara säga att när jag följer Tobias blogg som utomstående så slås inte jag så mycket av att han försöker trycka ner er andra....oki,jag känner inte till killen.Men ville bara berätta hur jag utifrån tolkar det han skriver!!! Har själv skrivit ett litet inlägg ang dessa "svenssonmetoder" som jag kallar det när man inte kan acceptera att ngn annan står upp o säger att fan vad jag e bra! Alla hatar Zlatan,ranelid etc etc....o varför,jo för att dom inte e rädda för att berätta hur jäkla bra dom tycker att dom e!!! De får man absolut inte,man måste va medelmåttig!!!

Men okej,man måste va ödmjuk samtidigt.....

Hej Svejs Lotta

2012-03-25 @ 21:27:51
URL: http://www.nogg.se/lillaolotta
Postat av: Rickard

Alltså, jag gick SMO för ett par år sedan och det här inlägget beskriver faktiskt hur det verkligen är.



Det var många i min klass som faktiskt inte engagerade sig speciellt mycket i utbildningen och således bara gled sig igenom den medans en del av oss ansträngde sig riktigt mycket för att faktiskt bli så duktiga som det dels förväntas av oss och även så duktiga som vi själva ville bli.



De som tar åt sig av det här, det är helt solklart de som glider med och inte anstränger sig fullt lika mycket. De som blir trampade på tårna...



Gnällspikar är vad ni är tyvärr

2012-03-26 @ 10:07:42
Postat av: Totte

Inlägget är "spot on". Jag förstår inte kritiken bland kommentarerna. Svensk räddningstjänst lider av de problem som framställs i inlägget. Var bättre än SMO!



Ingen nämnd och ingen glömd, varför tar någon åt sig om det inte är så att man innerst inne känner igen sig i kritiken.



Den som bara vill jobba operativt som brandman idag har det inte så bra förspänt. Det är bara jämföra, hur många allvarliga bränder har vi per heltidsstation idag? Hur många skarpa rökdykningar har man per person med lite dålig timing när man jobbar delat dygn? Om man som brandman bara vill åka tut och sprut så kommer man få ett riktigt tråkigt (avslappnat men tråkigt) yrkesliv.

2012-03-26 @ 15:29:35
Postat av: Solfrid

Man kan ju undra om dem som klagat här om inlägget gått SMO själva.

Jag har ju det, jag jobbar inom RTJ. Kan säga att jag håller med om detta inlägget... Och sen är det såhär.. Operativ räddningstjänst utgör knappa 5% av arbetstiden, vad tror ni vi gör i övrigt? Det är mycket det. Givetvis krävs ett helhetspaket, men en grupp inom rtj är ju sammansatt utifrån olika egenskaper och förmågor.. alla behövs men det alla behöver är kompetens. Fortsätt egenträna! I efterhand ångrar jag att jag inte gjorde det mer. Alla möjligheter finns, och det är i slutändan det som avgör om man får jobb eller inte... Så den vassaste kniven i lådan... är den som blir använd. good luck, you all.. Peace out. /S.

2012-04-07 @ 15:19:43
URL: http://smiprod.blogg.se/
Postat av: Ombudet

Snacka om kommunikativa missförstånd.

Bloggen är om honom, så det är nog inte så oväntat eller ovanligt att man faktiskt formulerar sig där det uppfattas som EGO.



Intressantare är däremot alla tyckare, och nu även jag :)



Har också varit ung och nyutbildad en gång i tiden, och jag präglades starkt av SMO och framtidsvisioner, om en grönare räddningstjänst, effektivare metoder och framför allt snabbare hjälp till tredje man.



Var av precis samma åsikt som jag nu ser andra uttrycka, att man nervärderar och reducerar yrket till att argumentera om att vi enbart åker på utryckning ca 5% av arbetstiden och man ifrågasätter vad man kan göra mer.



De praktiska problemen är många, och de skiljer sig mellan större och mindre organisationer - överlag är min erfarenhet att mindre organisationer har lättare till flexibilitet (pga beslutsvägar och annat).



Andra aspekter är att det i många fall saknas bra psykiskt stöd för arbetstagare där otjänliga situationer uppstår, klimatet kan vara ogynnande i form av värderingar och informella normer som värdesätter egenskaper. Den bilden allmänheten har kan även vara ett problem, där man förväntas vara på plats direkt, med resurser men helt plötsligt står med "fel verktyg".



Juridiska problem är att rtj har länge varit nästan immuna mot åtal och anmälningar är ytterst ovanligt. Som samhällsutvecklingen är kan vi nog räkna med fler anmälningar, och alla dessa risker kräver åtgärder som kostar pengar (kan handla om utbildningar, delegationer gällande medicinskt ansvar, inköp av skyddsmateriell, inköp för ersättande av stulen materiell mm).



Med andra ord är det långt ifrån lättare sagt än gjort, och det föreskrivs i arbetsmiljölagen att förändringar ska följa försiktighetsprincipen. Rtj utsätts snarare för experiment där vag forskning ligger till grund för beslut, där långsiktig verkan ej redovisas utan spekuleras utifrån dåliga underlag. Att ivra och hetsa fram förändringar är inget bra, och passar olika organisationer olika mycket.



De krav som Tobias riktar intrikat till SMO-elever om att nivån är för låg bekymrar mig. I längden tror jag inte att det skulle vara hållbart, och framför allt att den i jämförelsevis med Universitetsstudier håller en acceptabel grundnivå. Ekonomer och jurister är inte specialister genom hela sin studietid, utan man inriktar sig senare till skattejurist. Även läkare gör likadant, vissa är dåliga allmänläkare men fenomenala ortopeder.



Den bolagisering som kan uppmärksammas kring rtj är också bekymrande, vi ska ha en allt större intäktsdel i vår verksamhet vilket försätter rtj i en olustig situation när det gäller konkurrens.



Nog om det, har jobbat nu 5 år och engagerar mig i ofantligt mycket, som lokala frågor och centrala frågor med egna ideella projekt vid sidan om. Jag har låga krav på mig själv, för jag vet om att jag är blott en människa.



Avslutar med det roligaste ordet jag läste här: JAG

2012-06-20 @ 12:55:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0